Sarısı sebze yeşili meyve olarak satılıyor! Yılın 12 ayı ürün veriyor: Karısı seviyor diye ektiği tohum ihracatın kralı oldu

Sarısı sebze yeşili meyve olarak satılıyor! Yılın 12 ayı ürün veriyor: Karısı seviyor diye ektiği tohum ihracatın kralı oldu

Sarısı ayrı, yeşili ayrı olarak satılıyor! Yılın 12 ayında da ürün veriyor! Karısı seviyor diyerek ekmeye başladı! Şimdi ise tohumun ihracat kralı oldu...

Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Uysal ve Taylandlı eşi Thipphawan, pandemi döneminde başladıkları papaya yetiştiriciliği ile dikkat çekiyor. Kovid-19 salgını sürecinde hobi olarak başladıkları 230 metrekarelik alandaki papaya üretimi, sosyal medyada paylaştıkları gönderilerle ilgi çekince ticarete dönüştü.

10 AĞAÇTAN 185 AĞACA ULAŞTI

papaya.webp

Uysal çifti, Türkiye'nin farklı illerinden gelen Uzak Doğulu yerleşik vatandaşlardan yoğun talep alınca, hobilerini ticarete çevirmeye karar verdiler. İlk etapta 10 ağaçla başladıkları yetiştiriciliği, şu anda 185 ağaçla sürdüren çift, Tayland'dan getirdikleri Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya ile başarılı bir üretim gerçekleştiriyor.

TAYLAND'DAN BULGARİSTAN'A KADAR İHRAÇ EDİYOR

papaya-2.webp

Her mevsim meyve veren ağaçlardan elde ettikleri ürünleri Türkiye'nin farklı bölgelerine satan Uysal çifti, özellikle Türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalıların yanı sıra Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a da ihracat yapıyor.

Mustafa Uysal, papayanın sarısının meyve olarak, yeşilinin ise sebze olarak satıldığını ifade ederek, "Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a gönderiyorum. Özellikle Gürcistan'dan yoğun talep var, orada çok fazla Uzak Doğu restoranı var. Türkiye'de yaşayan Uzak Doğululardan da talep çok." söyledi. Papayanın Türkiye'deki yetiştiriciliği için özel bir seranın kurulduğunu belirten Uysal, özellikle Gürcistan'dan gelen talebin yoğun olduğunu ifade etti.

YILIN 12 AYI ÜRÜN VERİYOR

papaya-1.webp

Papaya üretiminde yaşadıkları deneme-yanılma sürecini de paylaşan Uysal, "İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fidecilerde çimlendirdik. Yeni denediğimiz türde çok başarılı olduk. Bu ürün çok ciddi talep görüyor. Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek." şeklinde konuştu.

Papaya, Türkiye'de özellikle salatalarda tercih edilen bir malzeme olarak biliniyor. Kakdam cinsi papaya, uzun ve ince yapısıyla daha çok salatalarda kullanılmak üzere üretiliyor. Ürün, yılın 12 ayı meyve veriyor ve yüksek getiri sağlıyor.

Papaya üretiminin bakımının özenle yapılması gerektiğini belirten Uysal, "Papaya, doluyu, aşırı yağmuru sevmez, dibinin çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğunda kökten çabuk çürüyor, ağaç ölüyor. Onun için bakımı özenle yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Thipphawan Uysal da papayayı sevdiğini ve Tayland'da sıkça tüketildiğini belirtti. Ayrıca kahvaltılarında papaya reçeli yaptığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN