Seçim dolandırıcıları ortaya çıktı! Bu mesaj ile kandırıyorlar: Telefonunuza gelirse sakın tıklamayın

Seçim dolandırıcıları ortaya çıktı! Bu mesaj ile kandırıyorlar: Telefonunuza gelirse sakın tıklamayın

Türkiye'de seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte dolandırıcılar da sahaya çıkıyor. Telefon üzerinden size yaklaşan dolandırıcılar "Seçmen kaydınızı sorgulayın" ibareleriyle birlikte yazılı mail veya SMS yolu ile seçmenlere yönelik mesajlar atlıyor. Seçmene atılan link ile birlikte tuzağa çekilen seçmenler dolandırıcının kurbanı oluyor. Kişisel bilgilerin ele geçirildiğini duyuran uzmanlar ise bu duruma yönelk önlemler alınması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...

SEÇİM DOLANDIRICILARI SAHAYA ÇIKTI!

Türkiye'de yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte gelişmeler hız kazanmaya devam ediyor. Son zamanlarda seçim ile birlikte artan dolandırıcılık vatandaşlar tarafından büyük tepki görüyor. Seçmenlere atılan mail ve SMS yolu ile birlikte ulaşan dolandırıcılar kendilerini yetkili olarak tanıtarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) web sitesini kullanıyor.

Dolandırıcılar tarafından seçmenlere "Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti" başlığı altında link paylaşımı yapıyor. Paylaşılan link üzerinden seçim kaydı sorgulanması isteniyor. Sorgulamada bulunan vatandaşlardan ise adres ve telefon bilgisi gibi bilgiler talep ediliyor. Paylaşılan link ile birlikte seçmenlerin kişisel bilgileri dolandırıcıların sistemine girilerek cep telefonlarına mesaj iletiliyor.

Yapılan işlem sonucunda ise milyonlarca vatandaş dolandırıcıların tuzağına düştüğüne dair sosyal medya üzerinde uyarılar yapılmaya başlandı. Kişisel verileri ele geçirmek adına yapılan işlemler ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ yapılması gerekenleri tek tek açıkladı.

64269dee3d1b45f21ebd1e88.webp

DOLANDIRICILARIN BU İŞLEMİNE DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ tarafından yapılan açıklama ile birlikte YSK örneğinde bulunan geniş bir grubun "oltalama" ile ilgili siber girişimlerden etkilendiği bilgisini paylaştı. Oltalama sistemi ile birlikte e-posta içeriği veya sitenin içinde yer aldığı bir uzantının olabileceğine dikkat çekti. Sisteme girilmesiyle birlikte kişisel verilerinizi toplamak ve mağdur kişilerden para alınmasının amaçlandığı bilgisini paylaştı.

Kişiye gönderilen linkin gerçekliğini ve kurumdan gelip gelmediğini kontrol etmenizde fayda olacağını ifade etti. Link üzerinde yer alan isim ile yönlendirilen sayfanın arasındaki bağlantının farklı olduğunu ve bunları anlamanın yöntemleri olduğuna dikkat çekti.

64269df83d1b45f21ebd1e8c.webp

ŞÜPHELİ İŞLEMLERDE BTK'YA ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ!

İşletim sistemine girmenizin ardından fare ile üzerine tıklayarak linki görebileceğinizi belirtti. Paylaşılan link ile birlikte sadece para isteği değil aynı zamanda kişisel verilerinizin de alındığını belirtti. Kişisel veriler kısmında annenizin kızlık soyadı,TC kimlik numaranız gibi verilerin dolandırıcıların eline geçmesini sağladığını açıkladı.

Şüpheli bir mesaj ve link geldiği vakit özel bilgisayarınızdan açılmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu tür olayları ise BTK'ya şikâyette bulunabileceğinizin bilgisini de paylaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN