Fehmi Koru: Aşağı tükürsem sakal yukarı tükürsem bıyık hikayesi | Semra Alkan'la 40 Dakika

Gündemin öne çıkan başlıklarının konuşulduğu Semra Alkan'la 40 Dakika'ya Gazeteci-yazar Fehmi Koru konuk oldu. Koru, Erdoğan'ın Soylu'ya sahip çıktığı açıklamayı değerlendirdi: Ben, bugün Cumhurbaşkanı'nın AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamayı başka türlü davranamamanın bir sonucu olarak görüyorum. Bu 'aşağı tükürsem sakal yukarısı tükürsem bıyık' hikayesi gibi.

DEMET İLCE | KARAR

Semra Alkan'la 40 Dakika'da gündemin öne çıkan başlıkları masaya yatırılıyor, konuklarla tartışılıyor. Programa bu kez Gazeteci-Yazar Fehmi Koru konuk oldu. Koru, Devlet Bahçeli'den sonra Cumhurbaşkanı'nın bugün Soylu'ya sahip çıktığı konuşmayı yorumladı.

DEMOKRASİNİN ÜÇ AYAĞI DA SUSKUN

Sedat Peker'in ifşaatları karşısında, yargının bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Koru, bu konudaki suskunluğu şu sözlerle eleştirdi:

"Suç örgütü lideri olarak tanınan bir insan konuşuyor. Onun iddiaları herkes tarafından tartışılıyor ancak demokrasinin kurumları olarak bilinen kurumlar, bir türlü faaliyete geçmiyorlar. Bir defa ithamlar çok ciddi olduğu için, savcıların ve yargının devreye girmesi lazım. Demokrasinin bir başka kurumu da TBMM. Bu iddialar ile ilgili soruşturma açılması lazım. Üçüncü ayak da medyanın kendisi. Türkiye'de hakim olan, kendisini merkez medya olarak tanımlayan gazeteler ve televizyon kanalları, 'bu açıklamalardan habersiziz' görüntüsü veriyorlar. Dolayısıyla da bu üç kurumun alışıldık demokrasi kurumları olarak çalışmaları olmadığı için toplum bunları tartışıyor.

TOPLUM KONUŞUNCA AÇIKLAMALAR GELMEYE BAŞLADI

Peker'in Süleyman Soylu hakkındaki iddialarına karşılık Soylu, televizyon kanalında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soylu'nun verdiği cevaplar herkes tarafından çok eleştirildi. Yalnız mısınız sorusuna değilim diyerek cevap veren Soylu'ya ilk destek Devlet Bahçeli'den, sonra da Cumhurbaşkanından geldi. Bu zamana kadar neden Soylu'ya sahip çıkılmadığını eleştiren Koru, şu çıkarımlarda bulundu:

Bir şey devreye girdi. Toplumun tartıştığı bir konu olduğu için ister istemez siyasiler etkilenmeye başladılar. Her ne kadar medya yansıtmasa da, bunu ekranlara taşımasa da, savcılar harekete geçmese de, Meclis bu konuda suskun kalmayı sürdürse de, insanlar konuşmaya başladılar. Siyaset bundan etkilenmeye başladı. Düne kadar siyasiler duymazdan geldikleri bu iddiaları ilk defa olarak kamuoyuna taşımak zorunda kaldılar. Önce dün MHP lideri, sayın Soylu'ya sahip çıkan açıklamalar yaptı. Ardından da bugün, Cumhurbaşkanı AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla bakanına sahip çıktı.

"AŞAĞI TÜKÜRSEM SAKAL YUKARI TÜKÜRSEM BIYIK' HİKAYESİ"

Koru, Erdoğan'ın Soylu'ya sahip çıkmasını, çok çarpıcı ifadelerle değerlendirdi:

" İlk gün Soylu'ya sahip çıkılsa belki bu kadar olumsuz etki yaratmazdı ama şimdi sahip çıkılması olumsuzluğu arttıran bir gelişme. Soylu'nun televizyonlara çıkarak yaptığı kendisini savunma girişimi, bence pek çok talihsizliğe sahip. Her ne kadar muhalif bilinen isimler karşısına çıkmış olsa da, onlara bütün genişliği ile soru sorma fırsatı tanımaması, sorulan sorulara da tam içeriğini karşılayacak cevaplar vermek yerine, yine önceden zihninde veya belki de notlarında hazırladığı cevaplarla yetinmesi, istenilen sonucu doğurmadı. Bu bakımdan ben, bugün Cumhurbaşkanı'nın AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamayı başka türlü davranamamanın bir sonucu olarak görüyorum. Bu 'aşağı tükürsem sakal yukarısı tükürsem bıyık' hikayesi gibi."

Koru, Erdoğan'ın, 'Bu Türkiye'ye yapılan bir girişimdir' açıklamasını ise, "Bu söylemi yerinde bulmakta zorlanıyorum. Yeterince açıklık taşımıyor" diye yorumladı.

Ele alınan diğer başlıklar şöyle:

Fehmi Koru: Sedat Peker ifşaatlara devam edebilir de etmeyebilir de, burada kilit isim Sedat Peker.

Fehmi Koru: Soylu'ya sahip çıkmaların yeterli olup olmayacağından kuşkuluyum.

Fehmi Koru: Türkiye'nin kokain kaçakçılığı ile anılması başka ülkeleri ilgilendirmeye başlayabilir.
Türkiye'nin rahatsızlık duyacağı gelişmeler yaşanabilir.

Fehmi Koru: Siyasiler demokrasilerin en önemli unsurlarıdır. Netice itibariyle bir bakan, böyle ithamlara maruz kalıyorsa bir biçimde bunun hesabının sorulması gerekir.

Fehmi Koru: Türkiye'nin şu anki durumu, erken seçimi çağrıştırıyor.

Fehmi Koru: Kendisinin üzerine toz kondurmamaya çalışan her siyasi iktidar, 'ben demokratiğim' demekle demokratik olunmadığını bilmek zorunda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN