SES'ten 'ek ödeme kararı' açıklaması: Tüm sağlık emekçilerini kapsasın

SES'ten 'ek ödeme kararı' açıklaması: Tüm sağlık emekçilerini kapsasın

SES, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde çalışan personellere Nisan ayından itibaren 4 ay boyunca ek ödemelerin tavandan yapılmasına tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan SES, ödemenin ayrım yapılmadan tüm emekçileri kapsaması gerektiğini belirtti.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde çalışan personellere 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4 ay boyunca ek ödemelerin tavandan yapılması yönündeki karara ilişkin açıklama yaptı.

SES, bu kararın kulağa hoş geleceğini ancak kendilerinin bunun aldatmaca olduğunu pandemi döneminin her pikinde verilen ek ödemelerden bildiklerini söyledi.

Ayrıca açıklamada kararın yerine getirilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgede daha önce yapıldığı gibi ayırım yapılmadan ödemenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması sağlanması gerektiği belirtildi.

8 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de sağlık emekçilerine Nisan ayından itibaren 4 aylık süreyle ek ödemelerin tavandan yapılması yönünde alınan kararın hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verdildi:

"Ek ödemelerin pandemi bitinceye kadar düzenli olarak ödenmesini son olarak 27.04.2021 tarih ve 240 sayılı yazımız ile bakanlıktan talep etmiştik.

'TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ KAPSAMALI'

Ek ödemelerin tavandan ödenmesi kulağa hoş gelebilir. Ama biz sağlık emekçileri bunun aslında bir aldatmaca olduğunu, pandemi döneminin her pikinde verilen ek ödemelerden biliyoruz. Pandemiden kaynaklı hasta başvurusunun azalmasıyla hastanenin geliri düşmekte ve düşen bu gelir üzerinden tavandan ödeme deyip adaletsiz bir dağılımla yürütülmektedir.

Ayrıca sağlık emekçilerini bir bütün görmeyen bu anlayış belli bir kesime verdiği birkaç kuruşu belli meslek gruplarına da vermemektedir. Ortak kullanımdaki üniversiteler, ASM ve TSM’lerdeki sağlıkçılar da bu ek ödemeden muaf olmaktadır. Bu kabul edilemez. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın yerine getirilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgede daha önce yapıldığı gibi ayırım yapılmadan ödemenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması sağlanmalıdır.

'EMEKLİ OLMAKTAN İMTİNA EDİLİYOR'

Pandemi dönemi boyunca eksik personelle mücadele eden sağlık emekçilerinden yüzlercesi hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi de hastalanmıştır. Sağlık emekçilerine yönelik artan şiddet, haklarını talep ederken uğradıkları baskı da cabası. Performans ve ek ödeme şeklindeki maaş ödemeleri sağlık iş kolunda temel ücretlendirme biçimi haline gelmiştir. Bu durumda da sağlık emekçilerinin temel ücretleri gittikçe erimeye başlamıştır. Sağlık emekçileri maddi ihtiyaçlarını karşılamak için emekli olmaktan dahi imtina etmektedirler. Bu nedenle palyatif çözümlerle sağlık emekçilerinin ekonomik sorunları çözülemez.

'SAĞLIK EKİP İŞİDİR'

Bir an önce performans, ek ödeme vb. şekillerde yapılan ücretlendirmeler bir tarafa bırakılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret uygulaması başlatılmalıdır. Herkes için belirlenecek yoksulluk sınırı üzerindeki temel ücret üzerine, meslek, eğitim durumu, hizmet yılı ile sosyal ve özlük haklar eklenmelidir. Performans sistemi kaldırılıncaya kadar ek ödemeler hastane gelirinden değil merkezi bütçeden tüm sağlık emekçilerine ödenmelidir. Çünkü sağlık bir ekip işidir. Güvenlikten, temizlik işçisine kadar bu ücret bütün sağlık ekibine ödenmelidir. Bu taleplerimizi TİS sürecine girdiğimiz bu dönemde daha yüksek bir SES'le dile getireceğiz. Taleplerimizi kazanmak bizim elimizde. Yeter ki mücadeleyi birlikte büyütelim."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN