Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye iade edilirse ne olacak?

Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye iade edilirse ne olacak?

Avusturya’da tutuklu olarak yargılanmasına devam edilen Sezgin Baran Korkmaz'ın, Wels Bölge Mahkemesi'nin 'ABD'ye iade kararı' sonrası hangi ülkeye iade edileceği hala muamma. Türkiye'ye iadesi de söz konusu olan Korkmaz, eğer ABD'ye iade edilirse 205 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Avusturya Wels Bölge Mahkemesi, tutuklu olarak yargılanması süren SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iadesi için yapılan başvuruda kararını verdi. Dosyayı inceleyen mahkeme, Korkmaz’ın şartlı iadesini kararlaştırdı.

Daha önce Türkiye’nin talebini de değerlendiren aynı mahkeme, Korkmaz’ın iadesine karar vermişti. Korkmaz’ın Türkiye’ye mi ABD’ye mi iade edileceği konusunda son sözü Avusturya Adalet Bakanlığı verecek. Korkmaz’ın, Wels Bölge Mahkemesi’nin ABD’ye iade kararını temyiz etme hakkı var.

205 YIL HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAK

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre; Adalet Bakanlığı, mahkemenin Türkiye yerine ABD’ye iade etme kararını onaylarsa Korkmaz, 205 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

MAHKEME ANA SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Wels Bölge Mahkemesi, ABD’de Korkmaz aleyhine hazırlanan iddianamede yer alan kara para aklama suçlamasını iade talebi kapsamından çıkartarak sadece dolandırıcılıktan yargılanabileceğine hükmetti.

ABD’nin Utah eyaletindeki Salt Lake Bölge Mahkemesi’nde, eyalet başsavcılığının talebi üzerine Korkmaz’a 225 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, Korkmaz’ın usulsüz olarak yaptığı 10 suç için ayrı ayrı 20’şer yıl hapis cezası istenirken Korkmaz için ayrıca kara para aklamaktan da 20 yıl, mahkemeye yalan beyanda bulunmaktan 5 yıl olmak üzere toplam 225 yıl hapis cezası talep edildi.

ABD’DEKİ SBK DAVASINDA NE OLMUŞTU?

SBK Holding’in sahibi Korkmaz, ABD’de Utah Federal Mahkemesi’nde Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'in (Levon Termendzhyan) yargılandığı davadaki iddianamede yer almış, ayrıca tanık olarak savcılık tarafından ifadesine başvurulmuştu.

Biyodizel üretimi yaptıklarını öne süren Kingston kardeşler, Amerikan federal hükümetini 511 milyon dolar dolandırdığı ve paranın bir kısmını Türkiye’de Korkmaz ve sahibi olduğu SBK Holding aracılığıyla aklanmaya çalışıldığı iddia edilmişti. 2020 yılına kadar dava dosyasında tanık olarak bulunan Korkmaz, 2021 yılında hakkında ABD’de açılan federal davada sanık oldu.

2021 yılının Haziran ayında Korkmaz, Türkiye’den İsviçre’ye giderken İsviçre’den Avusturya’ya geçen Korkmaz tutuklandı. Korkmaz’ın avukatı Mehmet Demir ise müvekkilinin ABD’nin isteği üzerine Avusturya’da tutuklandığını söyledi.

Aynı ay, Korkmaz’ın kara para akladığı, ABD’den Türkiye’ye aktarılan kara parayla satın aldığı çok sayıda mülk ve yaptığı muhtelif yatırımların listesi, Utah Başsavcılığı tarafından Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in dava dosyasına eklendi.

Utah Eyalet Başsavcısı Andrea T. Martinez, 17 Haziran 2021’de Adalet Bakanlığı’na bağlı elektronik işlem sistemi aracılığıyla Lev Aslan Dermen ve Sezgin Baran Korkmaz’ın el konulması gereken malvarlığının listesini yayımladı. Yedi sayfalık listede, davanın baş sanığı Dermen ile Korkmaz’ın ABD’de ortak olduğu SBK USA Limited Şirketi’nin tüm malvarlığına el konulması gerektiği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN