SGK uzmanı Sertaç Sedat Köksal'dan işverenlere uyarı: İhracatçı işverenlere SGK prim borcu şoku

SGK uzmanı Sertaç Sedat Köksal'dan işverenlere uyarı: İhracatçı işverenlere SGK prim borcu şoku

Sosyal Güvenlik Primlerini KDV iadesi alacaklarıyla ödeyen işverenler bu ay milyonlarca lirayı bulan prim borcuyla karşı karşıya kaldı. KARAR'a konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, ortaya çıkan borcun Hazine ve Maliye Bakanlığının iade alacak tutarlarını SGK’ya geç aktarması sebebiyle olduğunu söyledi.

İhracat yapan ve SGK prim borçlarını KDV iadesi alacaklarıyla ödeyen işverenler bu ay milyonlarca lirayı ulaşan borçla karşı karşıya kaldı. Bu ay Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 20 Mayısa kadar ödemeleri SGK hesaplarına geçmediğini belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç Sedat Köksal, KARAR'a önemli açıklamalarda buldu.

İhracat yapan işverenler ihracatından kaynaklı KDV iadesi hakkı kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı veya iştirak veya ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin cari dönem SGK prim borçlarından mahsup edebilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığına talepte bulunmaktalar. Her ay Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde bulunan KDV alacağının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Borcuna aktarılması ve bu borcun ödenmesinde kullanılmaktadır.

Uygulamadan faydalanmak isteyen işverenler cari ay içinde SGK’ya sigortalarımı beyan etmesi sonucu oluşan prim tahakkuk fişini vermesi veya İnternet Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapması yeterli olmaktadır.

Prim borçlarının KDV iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduğu halde, süresinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları için Hazine ve Maliye Bakanlığının ödemeyi SGK’ya aktaracağı son tarih normal işletmelerin son ödeme günü plan syı takip eden ayın 20’sidir. Son ödeme süresinde aktarılmayan KDV iade alacakları için bu süreyi izleyen günden başlanarak gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaktadır.

2024 yılı Mart atına ilişkin SGK primlerinin son ödeme günü normal işletmeler için 30 Nisan 2024’tü. SGK primini KDV iadesi mahsubu ile ödeyen ihracatçı işverenler içinse ise bu süre 20 Mayıs’tı. Ancak bu ay Hazine ve Maliye Bakanlığı 20 Mayısa kadar ödemeleri SGK hesaplarına geçmedi.

'BU GECİKMELER İLK DEĞİL'

Daha önce de birçok defa bu şekilde geç ödemeler olmuştu. Hatta geçen yıl yani 2023 Mart ayına ait primler için de ödemeler gecikmeli yapılmıştı. Bu durumda son ödeme tariki 26 Mayıs 2023’e ertelenmişti. En son 2023 Ekim ayına ait primlerin ödenmesi gereken son tarih olan 20 Aralık 2023 tarihi Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca veri tabanında yapılan iyileştirme çalışmaları nedeniyle zamanında ödenmemiş son öneme süresi SGK tarafından 27 Aralık 2023’e uzatılmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığının talebi ve Sosyal güvenlik Kurumu’nun uygun bulması halinde süre uzatılabilir.

Uygulamada sistemsel bir arıza nedeniyle işverenin KDV alacağının ilgili Vergi Dairesince SGK’ya 20. günden sonra yatırılması halinde Hazine ve Maliye Bakanlığının talebi ve Sosyal güvenlik Kurumu’nun uygun bulması halinde bu süre uzatılabilmektedir.

'ÇİFTE ZARAR YAŞANMAMASI İÇİN BAKANLIK ERTELEME TALEP ETMELİ'

Yasal süresi içinde ödenmeyen SGK borçları sebebiyle 2024 yılı Mart ayı beyanlarındaki her türlü SGK teşvikinden mahrum kalan ihracatçı işverenler erteleme yapılmazsa Milyonları aşan prim borçlarımı hem nakden ödemek zorunda kalacaklar hem de Nisan ayı beyanlarını verirken teşviklerden faydalanamayacaklar. Çifte zarar yaşanmaması için acil olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın erteleme talep edip sosyal güvenlik kurumunun da ertelemeyi yapması gerekiyor.

Bu durumu yaşayan işverenlerinizin bağlı oldukları vergi dairesi ve sosyal güvenlik merkezlerine dilekçe ile başvuru yaparak kendilerinden kaynaklanmayan bu durum için mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmesini tavsiye ediyoruz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN