Sıcaklık farkını dengelemek istedi, çözümü malç naylonda buldu! 200 dönümde hem ürün çeşitliliği hem kazanç artacak

Sıcaklık farkını dengelemek istedi, çözümü malç naylonda buldu! 200 dönümde hem ürün çeşitliliği hem kazanç artacak

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde çiftçilikle uğraşan Nurettin Ersin Ala, sıcaklık farkını dengelemek istedi, çözümü malç naylonda buldu. 200 dönüme ekim yapan çiftçi Ala, hem ürün çeşitliliğini hem de kazancını artırmayı hedefliyor…

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi’nde çiftçilik yapan Nurettin Ersin Ala, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkını en aza indirmek için malç naylonu kullanarak 200 dönüme karpuz ekti.

Su tüketimini azaltmak için malç naylonu yöntemi ile yabani ot oluşumunu da engellemeyi amaçlayan Ala, bölgeye örnek olacak bir projeye imza attı. Ala’nın bu projesi ile karpuzun hem kalitesinin hem de miktarının artması bekleniyor.

osmaniyede-1.jpg

HEM ÇEŞİTLİLİĞİ HEM DE KAZANCI ARTIRMAK İSTİYOR

İlçede ürün çeşitliliğini artırmak ve çiftçinin daha çok kazanmasını sağlamak için karpuz ektiğini belirten Ala, "Bu yıl ovamızda ürün çeşitliliğimizi artırmak amacıyla; buğday, mısır, fıstık bunların yanında karpuzun ve diğer sebze çeşitlerinin ekimini yaptık. Bu sayede ilçe sakinlerimize yeni kazanç kapısı açmak için karpuz ekimi yaptık. İlçemizde bu işi yapan hiçbir kimse yok ve ilk defa biz malç naylonu ile karpuz üretimi yapıyoruz. Malç naylonu seçmemizin sebebi; işçilik maliyetlerini düşürmek, bunun yanında sudan tasarruf, özellikle tonaj seviyesini arttırmak, gündüz ve gece sıcaklık farkı var bu naylon gündüz ve gece sıcaklık farkını dengeliyor. Açık alanda olduğu zaman gündüz 25-26-27 derece, gece 10 dereceye düşüyor hava birden düştüğünde karpuzun kökünü sıcak tutuyor. Yabani otlarla mücadelede başyardımcımız.

osmaniyede-2.jpg

Ürün çeşitliliğini artırarak ilçemize tüccarın, alıcının gelmesini sağlamak istiyoruz. 50 sene evvelinden burada bölgenin en büyük karpuzları, en çok tonajlı karpuzlar bu ovada yetişmiş. Bu yıl yaklaşık 200 dönüm araziye 50 bin fide ekimi yaptık, buradan 2 bin ton ürün beklentimiz var. Eskilerin bir lafı vardı karpuzun zararını karpuz doğrultur. Karpuz en kazançlı ürün ve en çok zarar ettiren üründür" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN