Şiddetli yağmurların nedenini uzman isim çözdü! Akdeniz ve Karadenizde afet kapıda, Medicane bu bölgeleri harap edecek

Şiddetli yağmurların nedenini uzman isim çözdü! Akdeniz ve Karadenizde afet kapıda, Medicane bu bölgeleri harap edecek

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, son dönemde yaşanan aşırı sıcaklar, kuraklık ve diğer mevsimsel olmayan aşırı hava olaylarının küresel iklim değişikliğinin belirgin özellikleri arasında olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklıklarının rekor seviyelere çıkmasına neden olduğunu belirtti...

Prof. Dr. Tağıl, Akdeniz'de normalde nadir görülen tropikal benzeri kasırgaların artık sıkça karşılaşılan bir fenomen haline geldiğini ve bu fırtınaların "medicane" olarak bilindiğini söyledi. Uydu verileri, deniz suyu sıcaklık anomalilerinin doğuya doğru kaydığını gösteriyor. Bu, Akdeniz kasırgalarının özellikle Türkiye'yi de etkileme riskinin arttığı anlamına geliyor.

KARADENİZ'DE DE TEHLİKE VAR

Tağıl ayrıca, bu medicanelerin sadece Akdeniz'de değil, Karadeniz'de de tehdit oluşturabileceğine dikkat çekti. Karadeniz yüzey sularının ısınma trendi, Akdeniz'den daha hızlı bir şekilde ilerliyor.

SON METEOROLOJİK OLAYLAR ALARM VERİYOR

Prof. Dr. Tağıl, Copernicus uydu verilerine göre, Orta ve Doğu Akdeniz'de 'Daniel' adı verilen medicane olayının Yunanistan, Sicilya Adası, İtalya ve Malta gibi bölgelerde şiddetli rüzgarlar ve sel tehditleri oluşturduğunu belirtti. Ancak bu tehditlerin sadece bu bölgelerle sınırlı olmadığına, Batı Anadolu'yu da etkileyebileceğine işaret etti.

DENİZ SICAKLIK REKORLARI KIRILMAYA DEVAM EDİYOR

Akdeniz'de 26 Temmuz 2023'te ölçülen 28,71 derecelik deniz yüzeyi sıcaklığı, 2003 yılında kaydedilen 28,25 derecelik rekoru geride bıraktı. Bu, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

SONUÇ

Bu tür meteorolojik olaylar ve deniz sıcaklığındaki artışlar, bölge için alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve olası tehlikelere karşı önlem almak büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN