Sınıf annesi bitti sınıf temsilcisi geldi! MEB yasakladı ama devam ediyor: Eğitim uzmanından okullara uyarı geldi

Sınıf annesi bitti sınıf temsilcisi geldi! MEB yasakladı ama devam ediyor: Eğitim uzmanından okullara uyarı geldi

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan bir açıklamayla sınıf annesi uygulamasına son verilmişti. Bu gelişmenin ardından sınıf annesi yerine sınıf temsilcisi geliyor. MEB yasak getirdi ama devam ediyor. Eğitim uzmanı okullara uyarı yaptı…

Öğretmen ile veli arasındaki iletişim kurmak için görev yapan lakin zaman zaman tartışmalara neden olan “sınıf anneliği” uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan bir kararla yasaklandı. Her ilin valiliğine gönderilen yazıda, sınıf annesi ya da benzer isimler adı altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmemesi ibaresi bulunurken okulların sınıf annelerinin ismini değiştirerek kaldıkları yerden uygulamaya devam ettikleri öğrenildi. Öte yandan WhatsApp’tan gruplarında da isim değişikliğine gidilirken çoğu veli bu durumdan şikayetçi oldu.

yeni-proje-1-009.jpg

“SİSTEM FAYDASIZ HALE GETİRİLDİ”

Bu uygulamaya ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim Uzmanı Nur Erdem Özeren, Aslında yararlı olabilecek bir sistemin faydasız hale getirildiğini açıklayarak şunları söyledi:

“En büyük sıkıntı ne yaptığımıza odaklanıp nasıl yaptığımıza odaklanmamak. Sınıf annesi kavramı Okul Aile Birliği gibi sınıflar düzeyinde indirilmiş versiyonu olarak değerlendirilmeli. Doğru çerçevelenerek projelendirilirse işe yarayacak. Okul öncesi ve ilkokul ailenin de aslında eğitime dâhil olması gereken bir süreç. Bizim topyekûn bir eğitim seferberliği için bütün aileyi de çocuklar gibi eğitmeye ihtiyacımız var. Sınıf anneliği gibi uygulamalar bunu destekleyici ve kolaylaştırıcı mekanizma hâline gelebilir.

yeni-proje-004.jpg

Ailelere bir görev verilerek dâhil edilir. Peki bu sürecin iyi yönetilmesi için ne yapılmalı? Kesinlikle burada iki kişi olmalı ve birbirlerini dengelemeli. Dönemlik görev almalılar. Görev tanımı net olmalı, sınırları belirlenmeli. Öğrenci ile temas olmamalı. Sınırını aşan velinin görevi iki uyarı sonrası devredilmeli. Kısa da olsa bir eğitim gerekli. Öğretmen tek yetkili olmalı, kendisine yardım eden konumunu aşmamalı. Haddini aşan veli de ikaz edilmeli. Bütün velileri eğitim sürecinin parçası hâline getirme hedefi taşımalı. Yönetim de öğretmen-anne arası ilişkiyi kontrolden sorumlu olmalı, sınıf annesinin çocuğuna ayrımcılık yapılmamalı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN