Sınır güvende sıra Cenevre'de

Sınır güvende sıra Cenevre'de

Beştepe ve Soçi mutabakatlarıyla YPG sınır hattından uzaklaştırıldı. Rusya ile ortak devriye takvimi işlemeye başladı. Hassas sürecin diplomasiye devredildiği yeni aşama, 8 yıllık Suriye savaşında kalıcı çözüme en çok yaklaşılan tablonun oluşmasını sağladı. Süreç, anayasanın yol haritasının çizileceği ve siyasi çözüm yolunda en kritik aşamayı oluşturacak Cenevre toplantısına kilitlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Suriye mutabakatının sağlanmasının ardından Türkiye’ye dönüşünde uçakta zirveyi sonuçlarını değerlendirdi. “Bu anlaşma ile terör koridoruna bir darbe daha vurduk” ifadelerini kullanan Erdoğan, YPG’nin mutabakatta söylendiği gibi geri çekilmemesi halinde Türkiye’nin harekatını sürdüreceği mesajını verdi. Erdoğan’ın Türkiye yolunda yaptığı açıklamalardar başlıklar şöyle oldu:  

KAMIŞLI’DA REJİMLE KARŞI KARŞIYA GELMEYİ ARZU ETMEYİZ: “Kamışlı’nın özelliği şu; Kamışlı şu an itibarıyla Rus askerleri ile rejim güçlerinin bulunduğu bir yer. Dolayısıyla orada bizimle karşı karşıya gelmek gibi bir şeyi arzu etmiyorlar. Biz de zaten böyle bir şeyi arzu etmedik ve başından itibaren Kamışlı tarafında böyle bir şeye girmedik.” 

PUTİN, BUNLARI BURALARDAN ATARIZ DEDİ: Gerek ABD gerekse Rusya ile olan bu anlaşmalarımızda eğer verilen sözler yerine gelmezse bizim için atılması gereken adımlarda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. ABD ile yapılan anlaşma kısmında yine aynı operasyonumuzu kararlılıkla devam ettiririz. Rusya ile ilgili olarak da Sayın Putin çok kararlı konuştu, “Biz bunları buralardan kesinlikle atarız” dedi. Şimdi tabii bu sözü verdiğine göre atılmayınca bizim görev başlar. O da aynen diğerleri ile ne ise bunlarla da o olacaktır. Değişen bir şey olmaz. Süreci göreceğiz. 

19-10/24/erdogan-putin-1571825076.jpg

REJİM ELBİSELİ YPG’YE İZİN YOK: (YPG’nin Suriye ordusuna katılacağı iddiası) “Bu konu ile ilgili olarak zaten biz Sayın Putin’e bir hatırlatma yaptık; sizin dediğinizin değişik bir versiyonuydu. Dedik ki “Bunlar icabında rejimin elbiselerini giymek suretiyle arazide kalırsa ne olur?” “Müsaade etmeyiz” dedi. Takipte olacağız.” 

ADANA MUTABAKATI’NDA DEĞİŞİKLİK YOK: Bizim geçmişte yaptığımız Adana Mutabakatına yönelik herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Rejimin Adana Mutabakatı ile ilgili zaman zaman değiştirme yaklaşımları oldu. Lavrov’un söylediği de yumuşatmaya, kolaylaştırmaya yöneliktir aslında. Adana Mutabakatı’nı ilk defa gündeme getiren de Rusya tarafı olmuştur. O günden bugüne kadar zaten Adana Mutabakatı özellikle bizim Suriye’ye girişimizin en önemli dayanağıdır. 

RUSYA AYN EL ARAB’A GİRMEMİZİ İSTİYORDU: Aslında Rusya’nın bizim Ayn el-Arab’a girmemiz konusunda her zaman bazı davetleri olmuştur. Fakat ABD’nin de tam tersine oraya girmememiz istikametinde yaklaşımı olmuştur. Bu yaklaşım aslında Obama döneminde de böyleydi. Ki biliyorsunuz Obama uçaklarla Kobani’ye silah, mühimmat, her türlü şeyi indirdi ve oradan adeta bizim ülkemize onlar bir huruç harekatı başlattılar. Bugün eğer 350 bin Kobanili ülkemizdeyse bunun müsebbibi birinci derecede Obama’dır ve şu anda bunlar bizde.  

19-10/24/tsk.jpg

ŞİMDİKİ DURUM KAZANILMIŞ HAK: “Zirvede Ayn el-Arab konusunu da konuştuk. Şu anda biliyorsunuz özellikle Tel Abyad-Resulayn arasında yeni bir durum var. Bu bizim için şu anda adeta kazanılmış hak gibidir. Bu demek değil ki orada kalıcıyız. Böyle bir şey yok. Buraların gerçek sahibi Suriye. Biz bir işgal ordusu değiliz. Bunun dışında bir durum daha var, o da şu, biliyorsunuz bizim hazırlamış olduğumuz bir plan, proje var. Uluslararası donörler toplantısı yapmak kaydıyla belli imkanlar sağlanırsa istiyoruz ki buralarda yapacağımız yerleşim alanlarındaki konutlar, sağlık tesisleri, okullar vesaire ile gelsin Suriyeliler, buraların sahipleri buralara yerleşsin. Hedefimiz bu. Kobani de aynı şekilde bunların içerisinde ve Kobani ile ilgili süreci de Ruslarla beraber yine aynı şekilde yürüteceğiz. Şimdi biz bu yaptığımız mutabakatları da, gerek ABD gerek Rusya gerekse koalisyon güçleri, bunu şimdiden BM’ye ileteceğiz ve BM eli ile bu işi yaygınlaştıralım istiyoruz. 

SÜREÇLERİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ: “ABD ile yaptığımız anlaşmadaki hususları bundan sonra da yakından takip edeceğiz. Rusya ile yaptığımız bu 150 saatlik olay da 23 Ekim’de 12.00 itibarıyla başlayacak. Onun neticesi ne olur onu da göreceğiz. Eğer orada olumlu ve hayırlı bir netice alırsak o zaman da zaten mesele kalmaz.” 

19-10/24/1040399448.jpg

15 GÖZLEM NOKTASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Suriye’nin kuzeydoğusunda uluslararası güçlerin kontrolünde olacak bir güvenli bölge oluşturulmasını gerekli görmedikleri açıklamasını yaptı. 

Rus Dışişleri yetkililerinin açıklamalarında Suriye-Türkiye sınırının Suriye tarafına ilişkin dün Soçi’de varılan ortak mutabakat uyarınca, Türk güçlerinin Kobani ve Menbiç’e girmeyeceği belirtildi. Ayrıca, Suriye hükümeti ile Kürt güçlerin kamuoyuna duyurulmayan kapalı görüşmeler yaptığı, Rusya ile Türkiye’nin Soçi’de vardıkları ortak mutabakatın da söz konusu görüşmelerin sonuçlarına dayandığı kaydedildi. Rus Dışişleri adına açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, ‘Suriye topraklarının her karışının Şam’ın kontrolünde olması gerektiğini’ de belirtti. Sınır hattı boyunca Suriye ordusunun 15 gözlem üssü kuracağını da açıklayan Verşinin, Suriye’nin Türkiye sınırında uluslararası güçlerin denetiminde olacak bir güvenli bölge oluşturulması yönünde Berlin’den gelen teklifin sorulması üstüne, “Alman dostlarımız söz konusu fikri, Rusya ile Türkiye’nin Soçi’de ortak mutabakata varmasından önce ileri sürdüler. Yani dün oluşmuş olan yeni durumdan birhaber olarak ortaya atılmış bir fikir bu” dedi. Verişinin, “Bu yüzden (Soçi’de varılan mutabakat üstüne) birtakım ek önlemler alınmasını gerekli gördüğümüzü söyleyemeyeceğim” diye ekledi. Verşinin ayrıca Suriye sınırı boyunca 10 kilometrelik derinlikte icra edilecek devriyeler için bir zaman sınırlamasının olmadığını ancak bu işlemin Suriye yasalarına göre sürdürüleceğini ifade etti.

HAREKATA GEREK KALMADI

Milli Savunma Bakanlığından, Suriye konusunda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde Barış Pınarı Harekat alanı dışında yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmadığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan 6 maddelik açıklamada “22 Ekim tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren Rusya Federasyonu ile müşterek çalışmalara başlanacaktır” denildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN