Sınıra sıfır noktada 400 yıllık taş değirmende üretiliyor! 25 tonla sipariş yetişmiyor: Bölge halkı bu yöntemle kalkınıyor

Sınıra sıfır noktada 400 yıllık taş değirmende üretiliyor! 25 tonla sipariş yetişmiyor: Bölge halkı bu yöntemle kalkınıyor

Irak sınırında yüksek dağların çevrelediği, ılıman ikliminden dolayı incir, nar, pirinç ve Trabzon hurması gibi ürünlerin yetiştiği o yerde yapılan desteklerle yeni üretim başladı. Artık bölge halkı bu yöntemle kalkınıyor…

Hakkari Çukurca’da geleneksel yöntemler ile yetiştirilen susam, 400 yıllık taş değirmende öğütüldükten sonra tahine dönüşüyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılan üretimlerde 20 kişi istihdam şansı buluyor.

Kaymakamlık ve belediye desteği ile beş sene önce uygulanmaya başlanan “Zap Vadisi Projesi” ile susamın ekim alanları ve verimi arttı. Projede alım garantisinin verilmesi ile üretime yoğunlaşan ilçedeki çiftçilerin üretim kapasitesi yılda 25 tonu geçti.

Bin bir zahmetle hasadı tamamlanan ve temizlendikten sonra kabuklarından ayrılan tonlarca susamdan elde edilen tahin, doğallığı ve lezzeti ile yurt içi kadar yurt dışında yaşayanların da ilgisini çekti. Siparişlere yetişmekte zorluk çeken kaymakamlık ve bölge halkı, tahinin katma değerinin yükselmesi ile gelirlerini de artırmış oldu.

hakkari-cukurcada-susam-uretimi-1.jpg

ATA TOHUMDAN ÜRETİLEN SUSAMLAR TERCİH EDİLİYOR

Çukurca Kaymakamı Mert Kumcu, AA muhabirine ilçede üretimi yapılan susamın 400 yıllık tarihi taş değirmenin dönmesi ile tahine dönüştüğünü aktardı. Tahinin ilçenin önemli gelir kaynaklarından olduğunu söyleyen Kumcu, "Ata tohumundan ürettiğimiz susamlarımızı Kaymakamlık olarak vatandaşlarımızdan satın alıyoruz. Bu susam, su dolu bidonlarda bekletilerek kabuklarından ayrılması sağlanıyor. Ardından değirmende çalışanlar tarafından odun ateşinde kavrulduktan sonra su ile dönen taş değirmende tahin haline geliyor." İfadelerini kullandı.

hakkari-cukurcada-susam-uretimi-2.jpg

Başlattıkları proje ile üreticinin de kazandığını söyleyen Kumcu, şunları aktardı:

"Proje başladığında yaklaşık 1,5 ton susam alınıyordu. Şu anda ise yaklaşık 7 tonu buluyor. 1 ton susamdan yaklaşık 800 kilogram tahin çıkıyor. Şu anda siparişlere yetiştiremiyoruz. Çukurca'nın tahini farklı olduğu için dünyaca üne sahip. Sınırın sıfır noktasından bu tahini dünyaya tanıtıyoruz. Siparişlerimiz İsviçre, Almanya, Belçika, Danimarka'ya kadar ulaşıyor. Herkesin bu lezzeti yerinde tatması için tüm vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Tamamen yöresel yöntemlerle üretilen tahini uygun fiyata satışa sunuyoruz. Değirmenimizi yeniledikçe yöredeki üreticiler de üretime daha ağırlık vermeye başladı. Bu çalışmamız teşvik edici oldu bir proje oldu. 'Zap' markası ile elde ettiğimiz geliri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla da öğrencilerimize kitap, kırtasiye desteği olarak sunuyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN