Siz çocuklar donacak dersiniz onlar sokağa atar! İlginç uyku kültürü! Bebekleri soğukta uyutuyorlar

Siz çocuklar donacak dersiniz onlar sokağa atar! İlginç uyku kültürü! Bebekleri soğukta uyutuyorlar

Çocukları soğuktan korumak için kat kat giydirenler duydukları karşısında şok geçirecek. İzlanda'nın garip uyku kültürünü görenler gözlerine inanamıyor. Siz aman hasta olmasın diye üstüne titrersiniz onlar bebekleri soğuk havada sokakta uyutur. Şimdiye kadar bildiniz tüm doğrular boşa çıkacak. İşte İzlanda'nın garip uyku alışkanlığı…

Dondurucu soğukları ile bilinen İzlanda garip uyku kültürüyle de şaşkına çevirdi. Danimarka, İzlanda, İsveç, Norveç veya Finlandiya'ya gittiğinizde garip bir uyku kültürü ile karşı karşıya kalacaksınız. Bir caddede dolaştığınızda soğuk bir kış gününde bile arabaların içerisinde sessizce kendi başına duran bebeklerin görebilirsiniz. Peki, bu bebekler hasta olmadan nasıl uyuyor? İşte İzlanda'nın garip uyku alışkanlığı…

UYKU KOŞULLARINI İYİLEŞTİRİYOR

İzlanda'da sürekli kapalı mekanda kalma durumu uyku koşullarını da olumsuz etkilemektedir. Yetersiz hava sirkülasyonu ve aşırı kalabalık yaşam koşulları İzlanda evlerini bunaltıcı bir hale getiriyor. Yemek pişirirken çıkan duman bile evin bütün havasını değiştirmeye yetiyor.

sokakta-bebek-uyutmak.jpg

20. yüzyılın başlarında bir tüberküloz salgını ülkeyi sarıp sarmalarken 1926'da Dr. David Thorsteinsson’un açık hava yaşamı önerisi bir dönüm noktası oluşturdu. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için Açık havadan yararlanılması gerektiğini belirten uzman isim 20. yüzyılda dışarıda uyku dönemini başlattı.

HASTALIKLARA KARŞI KORUYOR

İzlandalı ebeveynler bebeklerini dışarıda dinlendirirken bulaşıcı hastalıklardan da korkmuyor. Çocukların dışarıda evin içinden gelen seslerden rahatsız edilmeden uyuduğunu ifade eden aileler bebekler yorulduğunda arabaya koyarak uyuyana kadar bebek arabasını sağladıklarını ya da kucakta uyuttuklarını belirtiyor. Arabayı güvenli bir yere bırakan aileler ise bir süre sonra oradan uzaklaşıyor.

bebek-uyutmak-sokak.jpg

BEBEKLER NE ZAMAN DIŞARIDA UYUR?

Uluslarası Çevresel Sağlık Dergisi’nde yayınlanan araştırmalar doğrultusunda Finlandiya'daki ebeveynlerin genellikle bebekleri 2 haftalıkken dışarıda uyutmaya başladıkları belirtiyor. Bunu günde bir kez yapan ebeveynler bebeklerini -15 dereceye kadar olan soğukta dışarıda uyuyabileceklerini belirtiyor. Çocukları yünlü giysilere sardıklarında ise daha rahat ettikleri belirtiliyor.

GÜVENLİK SORUNU YAŞANMIYOR MU?

Çocukların tek başına dışarı bırakılması güvenlik açısından sorun oluşturmuyor mu? sorularını duyar gibiyiz. İstatistiksel açıklamalar doğrultusunda İzlanda'nın suç oranının oldukça düşük olduğu belirtiliyor. Başkentte yılda ikiden az cinayet işlenirken nüfusun da yaklaşık 320 bin kişi olduğu aktarılıyor. Şehirde aileler bebekleri kafelerin dışına bırakacak kadar kendilerini güvende hissederken komşularına da oldukça fazla güvenme eğilimindedir. Bebek arabaları sokakta terk edilmiş gibi dursa dahi aileler bebek telsizleri ile çocuklarını denetimi altında tutmaktadır.

izlanda-bebek-uyutmak.jpg

ÇOCUKLAR DIŞARIYA YÖNLENDİRİLİYOR

Amerikalı çocuk doktoru Dr. Jennifer Shu, İskandinav ülkelerindeki ebeveynlerin çocuklarının dışarıda geçirdiği zamanı en üst düzeye çıkarmaya öncelik verdiklerini ve "Kötü hava diye bir şey yoktur, sadece kötü kıyafet vardır." diye düşündüklerini belirtti.

Bebeklerin ve çocukların uygun giysi koşullarını sağladıktan sonra yılın her dönemi dışarı çıkabileceğim görüşü savunulmaktadır. Danimarka ve İsveç'teki eğitimciler aynı kavramı eğitim içinde uygulamaktadır. Açık havanın zihin açıcı bir özelliğinin olduğuna inanan araştırmacılar açık havanın sınıf olarak kullanılabileceğini belirtiyor. Danimarka ve İsveç'te orman okulu modeli izlenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN