Sizi dolandırmak için mail atan o dolandırıcı bakın kim çıktı! Okuyunca gözyaşlarına boğulacaksınız

Sizi dolandırmak için mail atan o dolandırıcı bakın kim çıktı! Okuyunca gözyaşlarına boğulacaksınız

Emniyet güçlerinin hazırladığı raporla uzun zamandır üzerinde tartışılan online dolandırıcılık şebekeleriyle çarpıcı veriler ortaya çıktı. Rapora göre yüz binlerce insan, uluslararası suç şebekelerinin esiri olarak silah zoru ve şantajla dolandırıcılık yapmaya zorlanıyor.

Emniyet tarafından hazırlanan rapor herkesi şaşkına çeviren gerçeği ortaya çıkardı. Öyle ki söz konusu raporda, dünyanın dört bir köşesinden yüzbinlerce kişinin çevrimiçi dolandırıcılık için zorlanarak Güneydoğu Asya'ya kaçırıldığı belirtildi. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar...

Çevrimiçi dolandırıcılığa dair yıllarca sayısız çalışma yapılsa da bu konudaki ilk kapsamlı çalışma BM'nin raporu oldu.

BM raporuna göre, pandemi dönemiyle başlayan ev kapanmaları milyonlarca vatandaşın evde sıkışmasına ve çevrimiçi platformlarda daha fazla vakit geçirmesine neden oldu. Bu durum ise hazırda bekleyen dolandırıcılık çeteleri için kaçırılmayacak bir fırsat oldu.

Ancak çetelerin ilk amacı dolandırıcılık için zorlanacak eleman bulmaktı. Bunun için ise hedef kitleleri belliydi.

c-h-10-1.jpg

EN AZ 220 BİN KİŞİ KAÇIRILDI

BC'nin raporuna göre çetelerin hedefinde hızlı para kazanma isteği olan çaresiz insanlar yer alıyordu. Öyle ki çeteler yönetim ve hukuk üstünlüğünün zayıf olduğu, yetkililerin zorlandığı bölgelerdeki hedeflerine kolay yoldan yüksek kazanç elde etme vaadinde bulunarak hedeflerini avuçlarının içine aldı.

Bu kapsamda yapılan çalışmalarda çeteler tarafından Myanmar'da en az 120 bin, Kamboçya'da ise 100 bin kişinin kaçırılarak dolandırıcılık yapmalarına zorlandığı tespit edildi.

Bu kişiler Kamboçya, Myanmar ve Tayland gibi ülkelere seyahat ettikten sonra orada esir tutularak, çevrimiçi dolandırıcılık merkezlerinde çalışmaya zorlanıyor. Uymak istemeyenler ise güvenliklerine dair tehditlere maruz kalarak işkence ve insanlık dışı muamele görüyor.

c-h-10-2.jpg

"AYIP VE UTANÇ" VERİCİ VERİLER

UN İnsan Hakları Ofisi'nin üst düzey danışmanlarından Pia Oberoi, mağdurlarla ilgili birçok veri ve görüntü olduğunu ancak bunların utanç verici ve ayıp olduğu için mağdurların onuru zedelenmemesi için rapor edilmediğini belirtti.

Ayrıca BC raporunda, sadece organize suçlarla mücadele edilmesi ya da sınır kontrollerinin sağlanmasının yeterli olmadığı, insan kaçakçılığı kurbanlarına karşı koruma ve adalet sağlanmasının da gerekliliği üzerinde duruldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN