Sokak köpeklerine Avrupa çözümü! Sokaklar bomboş kalacak: Gördüklerini anında kapıyorlar

Sokak köpeklerine Avrupa çözümü! Sokaklar bomboş kalacak: Gördüklerini anında kapıyorlar

Son yıllarda Türkiye'de artış gösteren köpek saldırıları can kayıpları ile sonuçlanıyor. AK Parti kurmayları, gözlerini Batı ülkelerine çevirdi. Sokak köpekleri için Avrupa modeli inceleniyor. İşte başıboş köpekler için izlenecek o yol…

Türkiye'de sokaklarda dolaşan başıboş köpekler zaman zaman ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor. AK Parti, sokak köpekleri için yeni bir çalışmaya başladı. Tarım Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı eliyle yürütülen çalışmalar kapsamında Avrupa ülkelerinde uygulanan benzer bir uygulamanın Türkiye'de de uygulanacağı belirtildi. Tüm bunların yanı sıra sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyeler için yaptırım uygulanacağı belirtilirken barınak konusunda da yeni bir adım atılıyor. Barınak konusunda çalışma yapmayan yerel yönetimler ciddi cezalarla karşı karşıya kalacak. İşte başıboş köpekler için izlenecek o yol…


AVRUPA MODELİ ÖRNEK ALINIYOR

Sokak köpekleri hakkında önemli çalışmalara imza atan AK Parti yetkilileri, çalışmalarda somut adımlarla ilerleme kaydettiklerini belirtti. Avrupa modellerine göre yeni bir örnek model oluşturulabileceği belirtilirken mevzuattaki sıkıntıların da düzeltileceği aktarıldı. Taleplerin vatandaştan geldiğine değinen yetkililer harekete geçirmesi durumunda başka noktalardan ses geldiğini söyledi. AK Parti yetkilileri, “En çok itiraz ‘mama lobisi’nden yükseliyor. Lobinin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 1 milyar dolara koşuyor. Bazı şeylerin farkına varmak lazım; sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaparak, insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Ortada bir problem var. Biz bu problemi en insancıl yolla çözeceğiz” şeklinde konuştu.

sokak-kopegi.jpg


BATI ÜLKELERİNDE HANGİ MODELLEME UYGULANIYOR?


Örnek modellemeler arasında gösterilen uygulamalar kapsamında Fransa'da 8 İngiltere ve İtalya'da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpeklerin uyutulduğu belirtildi. Aynı uygulamanın ABD'de de geçerli olduğunu belirten yetkililer, barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getirildiğini ve bunların yarısının itlaf edildiğini aktardı.

Evcil hayvanlarına sokağa terk edenlere Fransa'da 3 yıl hapis ve 45.000 para cezası verilirken Almanya'da 3 yıl hapis ve 25 bin avro ceza veriliyor. Bunun yanı sıra İtalya'da evcil hayvanını sokağa bırakanlar 10.000 avro ceza ödüyor. Katı kuralların uygulanması ile birlikte başıboş hayvanların popülasyonunun artmasının önüne geçildiği belirtilirken Hollanda'nın sokak hayvanları sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkeler arasında yer aldığı aktarıldı.

kopek-barinak.jpg

1960'lı yıllardan bu yana ülkede kısırlaştırılma yapıldı ifade edilirken başıboş köpekler için “topla, kısırlaştır, aşıla, geri bırak” uygulamasına geçerli olduğu ifade edildi. Belediyelerin işlerini aksatmadan yaptığını işaret eden yetkililer yeni düzenlemede Hollanda modelinin uygulanabileceğine değindi.


MALİYETLERİ OLDUKÇA YÜKSEK


Türkiye'de köpeklerin kısırlaştırılması yönünde gerçekleştirilen fizibilite çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Yeni raporlar hazırlanırken kısa vadede kısırlaştırmanın çözüm olmayacağı vurgulandı. Maliyetinin oldukça yüksek olduğu ifade edilirken bu işlemin taban fiyatının 5.000 TL olduğu düşünüldüğünde Türkiye'deki yaklaşık 8 Milyon sokak köpeğinin büyük bir maddi külfet oluşturacağı vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN