Şoke eden olay: Gelin 14, damat 15 yaşında!

Şoke eden olay: Gelin 14, damat 15 yaşında!

İzmit'te damat ve gelinlik giydirilen 14 ve 15 yaşındaki iki çocuğa düğün yapıldı. İhbar üzerine harekete geçen polis söz kestiklerini iddia eden çocukların babalarını gözaltına alındı.

Şoke eden olan Kocaeli'nin ilçesinde meydana geldi. Gelinlik giydirilen kız çocuğu E.F. (14) ve damatlık giydirilen S.S. (15) için sokakta düğün yapıldı. İhbar üzerine emniyet ekipleri harekete geçti.

BABALARI İFADEYE GÖTÜRÜLDÜ

Düğün sonlandırılırken, çocukların babaları M.S. ve H.F. ifadelerinin alınması için emniyete götürüldü. İki baba düğün yapmadıklarını söz kestiklerini iddia etti.

SERBEST BIRAKILDILAR

M.S. ve H.F. hakkında, 'Aile yükümlülüğünü ihlal' suçlamasıyla adli soruşturma başlatıldı. İki baba da serbest bırakıldı.

Öte yandan, yasalara göre Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18. Çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebiliyor. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebiliyor.

Anne ve babanın yükümlülüklerine uygun davranmaması hem tazminat hem ceza sorumluluklarını doğurur. Çocuk yaşta evlilik çocuğun eğitim ve öğretim hakkının engellenmesine sebep olmuşsa, çocuk yaşta evliliğe sebep olan anne ve baba bakımından suç oluşur, cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.

'CEZALAR ARTILILMALI'

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Eğitimsizlik, Dini Bilgilerin Yanlış Yorumlanması, Aile İçi Şiddetin Etkisi, Ekonomik Faktörler, Taciz ve Tecavüze Uğrama, Töre, Aşiret gibi toplumsal faktörlerin olumsuz etkileri sebebiyle yapılan "çocuk evliliklere" tepki göstererek yetkililere, caydırıcı cezalar gelmesi gerektiğini sık sık hatırlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN