CHP kurultayı davasında sürpriz gelişme: Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP kurultayı davasında sürpriz gelişme: Mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’ndaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 12 kişiye açılan davada görev tartışması Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararlarına itiraz yasağının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak başvuruda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen 38. Olağan Kurultayı'nda usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin açılan dava, önemli bir anayasal tartışmayı beraberinde getirdi. Kurultayda “oylamaya hile karıştırıldığı” iddiasıyla Ekrem İmamoğlu, Cemil Tugay ve çeşitli CHP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında açılan davaya bakan Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, davaya bakma yetkisinin kendisinde olmadığına hükmetti.

Ancak mahkeme, adli yargı içindeki mahkemeler arasında verilen görevsizlik kararlarına itiraz edilememesini Anayasa’ya aykırı buldu. Bu nedenle, söz konusu kuralın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Davanın temelini oluşturan iddialar, kurultay sürecinde bazı delegelere para verildiği ve belediye başkanlığı ya da meclis üyeliği gibi makamların vaat edildiğine ilişkin suçlamalara dayanıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları isteniyor.

Mahkeme daha önce de görevsizlik kararı vermiş, ancak bu karar Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi tarafından “hukuki değerden yoksun” bulunarak bozulmuştu. Bu gelişme üzerine yerel mahkeme, görevsizlik kararına itiraz yolunun kapalı olmasını anayasal bir sorun olarak değerlendirdi.

Kurultayda Özgür Özel’in genel başkan seçilmesiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık liderliği sona ermişti. Bu sürece ilişkin hukuk davaları da devam ediyor. Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın da aralarında bulunduğu bazı delegeler, kurultayın iptali için Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış, bu davalar birleştirilmişti.

YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN