Kılıçdaroğlu: Yok olan demokrasiyi var edeceğiz

Kılıçdaroğlu: Yok olan demokrasiyi var edeceğiz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Maltepe Ekonomi Forumu'nda konuştu. İktidara gelmeleri halinde demokrasi inşa edeceklerini vurgulayan CHP lideri, ''Demokrasi yoksa adalet ve yargı bağımsızlığı yoktur. Demokrasi yoksa yabancı sermaye de yoktur. Yok olan demokrasiyi var edip var olan baskıcı rejimi yok edeceğiz.'' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Maltepe Ekonomi Forumu'na katıldı.

Kılıçdaroğlu, Ekonomi Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

DEVLET SAYDAM OLMALI

Devletin saydam bir yapıya sahip olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ''Bozulan düzen için ne yapmamız lazım? Üç tane temel kuraldan söz ediyoruz. Yeni kadrolar, yeni kurallar, yeni kurumlar diyoruz. Yeni kadrolardan kastımız devlette liyakatin olmasıdır. Bugün devlette var olan çürümenin temel nedeni liyakatin yok edilmesidir. Yeni kurallarda ise devletin saydam olması lazım. Bugün adeta bürokrasi adeta kapalı bir kutu gibi. İkinci kural siyasette hesap verebilirlik. Kesin Hesap Komisyonu, harcanan bütçenin harcandıktan sonra paraların nereye harcandığını gösteren yasanın adına Kesin Hesap Kanunu diyoruz. Oysa paranın nereye harcandığını bu kanun belirler. Biz, Kesin Hesap Komisyonu kuracağız ve başında ana muhalefetten birisi olacak. Bu komisyonun bir başka önemi ise kesinlikle yolsuzlukların önlenmesi konusunda kilometre taşıdır.

TBMM adına denetim yapan Sayıştay uluslararası kurallara göre denetim yaparsa sağlıklı raporlar gelir. Biz Sayıştay'ın da yapısını değiştirerek temel kurallara göre Sayıştay'ın denetim yapmasını sağlayacağız. İsrafla ilgili yürütme organı bir genelge çıkaracak ve israfın kesinlikle yasaklandığını öngören kuralları duyuracak.'' dedi.

SİYASET AHLAKLI OLMALI

İktidara gelmeleri halinde Merkez Bankası'nı bağımsız kılacaklarını vurgulayan CHP lideri, ''Siyasi Ahlak Kanunu. Siyasetin ahlaklı, erdemli, hesap verebilir konumda olması lazım. Bu kanunu çıkaracağımızı taahhüt ettik. Yeni kurumlardan neyi kast ediyoruz? Stratejik Planlama Teşkilatı kuracağız. İkincisi Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. İnsan Hakları Eşitlik Kurumu yeni bir kurum olarak ortaya çıkacak. Dolayısıyla demokrasinin güçlenmesi için bir çaba, kurum. Harcadığım verginin nereye gittiğini bilmeliyim. Vergilerin sağlıklı ve adil bir şekilde toplanıp toplanmadığını bilmek zorundayız. Bunun için Ulusal Vergi Konseyi'ni kuracağız ve herkes vergilerini kontrol edebilecek. Ödediğimiz vergilerin hesabını soracağız ve demokrasi güçlenecek.

Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Yardımı insan onuruna yakışır bir şekilde yapmak zorundayız. 50 yılı aşkındır uygulanmayan bu sigortayı uygulayacağız. Sıcak siyasetin yozlaştırdığı kurumlar var. Merkez Bankası'nı bağımsız kılacağız, asıl görevlerine geri dönecek. Ekonomik ve Sosyal Konseyi yeniden inşa edeceğiz.'' şeklinde konuştu.

DEMOKRASİ YOKSA YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOKTUR

Demokrasi olmazsa adaletin de olmayacağı vurgusunda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Ben ödediğim vergilerin hesabını soramıyorsam o ülkede demokrasi yoktur. Yeni kadrolar, yeni kurallar ve yeni kurumlar... Bu kurumlarda görev alanların belli bir strateji içinde hedefe kitlenmesi lazım. Stratejinin de dört ayaklı olması lazım. Birincisi demokrasi. İkincisi üreten Türkiye. Katma değeri yüksek ürün üretmesi lazım Türkiye'nin. Üçüncü ayak güçlü bir sosyal devlet inşa etmektir. Dördüncüsü de sürdürülebilirlik. Demokrasi yoksa adalet ve yargı bağımsızlığı yoktur. Demokrasi yoksa yabancı sermaye de yoktur. Yok olan demokrasiyi var edip var olan baskıcı rejimi yok edeceğiz.''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN