Davutoğlu KARAR TV'de: AK Parti yerel seçimden sonra dağılma sürecine girdi

Karar TV ekranlarında Taha Akyol ve Elif Çakır'ın yorumuyla yayınlanan 'Gündem Özel' programının konuğu Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu. Seçim sonuçlarına değerlendiren Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın artık MHP lideri Bahçeli ile seçim kazanamayacağına dikkat çekti. Davutoğlu, "AK Parti yerel seçimden sonra dağılma sürecine girdi" mesajını verdi.

MERVE ŞİŞMAN

KARAR TV'de yayımlanan Gündem Özel programının konuğu Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu, KARAR TV'de gazeteci Elif Çakır ve Taha Akyol'un sorularına yanıt verdi. Yerel seçim sonuçlarına dikkat çeken Davutoğlu, "CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısında bedeller ödedik. Türk siyasetinde benim kadar ağır bedel ödeyen insan azdır. Protestoları göze aldık" mesajını verdi.

Erdoğan'ın 13 yıl aradan sonra Irak'ı ziyaret etmesini değerlendiren Davutoğlu, "Doğru ve gerekliydi. Irak'a 13 yıl sonra yapılan bu ziyaret çok doğru bir anda yapıldı. Türkiye ile Irak arasındaki sağlıklı ilişki Türk ekonomisi içinde bölge içinde hayatidir" şeklinde konuştu.

yeni-proje-5-004.jpg
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, KARAR TV'de

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları esnasında katıldığı bir panelde Türk vatandaşları için kullandığı 'locals' kelimesini kullanmasının yankıları sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den çok sert bir açıklama gelmişti.

Bahçeli, 'yerel halk' (locals) ifadeleriyle gündeme gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ilgili, "Türk milletini “yerel halk” ifadesiyle değersizleştirmeye hizmet eden müfsit zihniyetin, son günlerde maruz kaldığımız skandalların asal sorumlusu olduğunu hiç kimse inkar edemeyecek" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu konuya ilişkin KARAR TV'de şu açıklamayı yaptı: "Ekonomi bilgisinden yoksun bir açıklama. Takip ettiği siyaset bilgi değil, algı siyaseti. İngilizce bilen ekonomi forumlarına katılan herkes 'locals' ifadesinin yerleşik yatırımlar için kullanıldığını bilir. Ekonomide Şimşek'in günah keçisi ilan edilme sürecinde düğmeye basıldı."

yeni-proje-3-005.jpg

'AK PARTİ YEREL SEÇİM SONRASI DAĞILMA SÜRECİNE GİRDİ'

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Cumhur İttifakı'nın 31 Mart yerel seçimlerde mağlubiyet yaşadığına vurgu yaparak Bahçeli'nin bu ittifaktaki rolüne dikkat çekti. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 'AK Parti içerisinde tartışmalar var' diyerek KARAR TV'den şu ifadeleri kullandı:

"Bahçeli, AK Parti'yi dizayn etmeye çalışıyor. 31 Mart sonrası Cumhur İttifakı dağılmaya başladı. Cumhur İttifakı yavaş yavaş parçalanıyor. Önce Yeniden Refah Partisi ayrıldı, ayrılmadıysa bile bir çizgi koydu. AK Parti içerisinde tartışmalar var. Görülen bir parçalanma olmasa bile ortak çıkarları olduğu için birleşiyorlar. Geçen sene Millet İttifakı seçimi kazanamayınca muhalefette ciddi bir dağınıklık oldu. Şimdi ise yerel seçim yenilgisi sonrası Cumhur İttifakı'nda aynı dağılma süreci adım adım başlıyor. Sayın Bahçeli, Mehmet Şimşek çıkışıyla birlikte 'biz ekonomiden sorumlu değiliz' mesajını verdiğini düşünüyorum"

'ERDOĞAN'IN BAHÇELİ İLE SEÇİM KAZANMA ŞANSI YOK'

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Meclis’te ziyaretine gelenlerle selfie çekip paylaşınca, kolundaki 562 bin liralık saatin görülmesi sosyal medyada gündem olmuştu. 'Rolex' saat ile şatafatın görüldüğünü ileri süren Ahmet Davutoğlu, "İktidar, lüks ve şatafatı bitirmeli" dedi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yol ayrımında olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu: "Erdoğan'ın artık Bahçeli ile seçim kazanma şansı yok. Sayın Erdoğan'ı önümüzdeki günlerde çok ciddi yol ayrımları bekliyor. Bu yol ayrımlarına nasıl karar vereceği de hem AK Parti'nin hem de şahsi kariyerinin nasıl gideceğine ve hatta nasıl biteceğine karar verecek"

'İMAMOĞLU VE YAVAŞ OLMASAYDI...'

Yerel seçim sonuçlarında CHP'nin 1. parti çıkmasına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, "Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş olmasaydı muhafazakar oylar CHP'ye gitmezdi. CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısında bedeller ödedik. Türk siyasetinde benim kadar ağır bedel ödeyen insan azdır. Protestoları göze aldık." dedi.

'SÖYLEDİKLERİM YAPSALARDI ALTILI MASA KAZANIRDI'

Davutoğlu, Altılı Masa'da yaşanan olaylara dikkat çekerek siyaset içerisindeki rolüne vurgu yaptı. Davutoğlu, "Türkiye'de merkez sağ darmadağın oldu. Sekiz yıldır ambargo altındayım. TRT sadece adımı kötü haberlerde geçirdi. AK Parti tabanına yöneldik ama olmadı. Türkiye'yi içeri kapatmak, AK Parti'yi kuruluş felsefesinden koparıp devletteki bir grubun güvenlikçi politikalarının aygıtı haline getirmek isteyenler benim üzerime geldiler. Söylediklerim yapılsaydı Altılı Masa seçimi kazanırdı. Kılıçdaroğlu'na söylemiştim; 'kadromuzu açıklamamız gerekiyor' diye. Merkez Bankası için isim önerimiz şu vesaire gibi. Bunun yerine Ümit Özdağ ile gizli protokol yapıldı. Siyaset bununla birlikte bir sınama dönemine girdi" ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-7-003.jpg

'IRAK GEZİSİNİN DÜZENLENMESİ DOĞRU VE GEREKLİYDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin en önemli gündem maddeleri arasında terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı vardı. Erdoğan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es Sudani ile de bir araya geldi. Görüşme sonrası Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma yolu anlaşmasında imzalar atıldı. Kritik ziyaretlerin ikinci durağı Erbil olacak. 13 yıl aradan sonra bu ziyaretin yapılmasını ise Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu şöyle değerlendirdi:

"Irak'a 13 yıl sonra yapılan bu ziyaret çok doğru bir anda yapıldı. Türkiye ile Irak arasındaki sağlıklı ilişki Türk ekonomisi içinde bölge içinde hayatidir. Enerji kaynakları, Irak ile olan tarih irtibatlar bunlar hep pozitif etkenler. En önemli negatif faktör Irak'ın kuzeyinde PKK'nın konuşlanmış olması. Irak ile tümüyle bunun kontrol altına alınmasının iki boyutu var; Birincisi, Uluslarası hukuk açısından Irak hükümetiyle iyi bir koordinasyon sağlanması. İkincisi, Kuzey Irak yönetimiyle de ortak bir vizyon ve perspektifle anlaşılması. İran ve İsrail gerilimi sonrası süratle Irak gezisinin düzenlenmesi doğru ve gerekliydi."

Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşeceği yönündeki haberlere ilişkin konuşan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, "İsrail ile tavizkar olmanın bir nedeni de ABD olabilir. İsrail'e yönelik böyle tavizkar bir tutumun arkasında, Amerika ziyaretinin olmasını sağlamak vardı. Erdoğan'ın ABD ziyareti iptal edilebilir. Biden seçilmezse görüşmenin ne anlamı kalacak? Türkiye 'bu ziyaret olmayabilir' mesajı veriyor basın aracılığıyla. Erdoğan'ın eğer olacaksa bu ziyaret kesinlikle edilgen olmaması gerekiyor." dedi.

İran ve İsrail arasında 'tiyatral' bir havanın olduğunu öne süren Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, Ankara'nın hızlıca bir açıklama yapmamasını eleştirdi. Davutoğlu, "Halk kriz anında liderini görmek ister" ifadelerine yer verdi.

'DAHA HASSAS AÇIKLAMALAR YAPILMALIYDI'

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs’ta İstanbul, 21 Mayıs’ta Antalya’da vereceği konserler gündemde. Tarihlerin, Tatar ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümüne ‘denk gelmesi’ büyük tepki çekti. Sovyet döneminde insanlık dışı uygulamalarla katledilenlerin ve yurtlarından atılanların yad edildiği günde konser düzenlenmesi ‘Acılara saygısızlık’ olarak değerlendirildi. Bu olaya ilişkin ise Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: "Bu çok ciddi bir hata. Bazı hassas noktalar unutuluyor. Mutlaka bu tarihlerde daha hassas açıklamalar yaptırımlar yapılmalıydı. Bahçeli'nin asıl bu konuda konuşması gerekiyor."

yeni-proje-6-004.jpg

'AK PARTİ TİCARET KISITLAMASI İÇİN İŞ ADAMLARINI UYARDI'

Nihat Zeybekçi'nin İsrail ile ticaret yapıldığına yönelik yaptığı açıklamayı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu KARAR TV'de şöyle değerlendirdi: "5 yıl önce yazdığım manifesto tam da burada ortaya çıkmış. Nihat Zeybekçi veya başkaları... Erdoğan, Zeybekçi'nin sözlerinin doğru olduğunu biliyor. AK Parti ticaret kısıtlaması için iş adamlarını uyardı. Tüyo verdi. Kısıtlama gelen 54 kalemde bile halen daha ticaret sürüyor."

'TÜRKİYE'DEKİ HERKESİN HERKESLE ANLAŞMASI GEREKECEK'

Yeniden Refah Partisi ile ideolojik olarak anlaşıp anlaşamayacakları sorusuna ise Davutoğlu, "Türkiye'deki herkesin herkesle anlaşması gerekecek bir döneme giriyoruz. Zaten farklılıklarımız var. Saadet Partisi ile de farklı görüşlerimiz var. Şu anda Türkiye'de kimin kimden farklı olduğundan çok, hepimizin hangi ortaklıklarda buluşacağımızı düşünmek daha doğru"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN