Davutoğlu tek tek sıraladı: Seçim bizim yüzümüzden kaybedilmedi

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, KARAR TV'de gündemi değerlendirdi. 14 ve 28 Mayıs Seçimleri'ni ele alan Davutoğlu, seçimlerin kaybedilmesinde partisinin bir hatası olmadığını savundu. Davutoğlu, konuyla ilgili olarak, "Seccade olayı, HDP konusunda yapılan yanlışlar, Ümit Özdağ ile yapılan görüşme, Sayın Akşener'in masadan kalkması... Hangisinde bizim olumsuz bir etkimiz var?" dedi. Davutoğlu bununla birlikte mart ayında gerçekleşecek seçimlere kendi partileri logosuyla gireceklerini açıkladı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, KARAR TV'de, Karar Gazetesi Yazarları Elif Çakır ve Taha Akyol'un 'Gündem Özel' programında soruları yanıtladı.

Gündeminde İsrail-Filistin Savaşı olan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günler de söylediği "Hamas, terör örgütü değildir" cümlelerine katıldığını ifade etti.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun elini sıkmasıyla, "Filistinliler, 'Türkler bizi unuttu' "dedi" ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili olarak Davutoğlu, "Filistin bayrağı BM'de dalgalanırken, başka bir devletin Başbakanı, "Öyle bir devlet yoktur" derken o halkın direnme hakkı yok mudur?" şeklinde konuştu.

'SEÇİM BİZİM YÜZÜMÜDEN KAYBEDİLMEDİ'

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, genel seçimlere de değinerek, seçimlerin kaybedilmesinde Gelecek Partisi'nin bir katkısı olmadığını ifade etti. 'Bilinerek ya da bilinmeyerek yapılan yanlışları' sıralayan Davutoğlu, "Seccade olayı, HDP konusunda yapılan yanlışlar, Ümit Özdağ ile yapılan görüşme, Sayın Akşener'in masadan kalkması... Hangisinde bizim olumsuz bir etkimiz var?" şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-10-30-at-14-12-16.jpeg

Davutoğlu'nun cümlelerinden öne çıkanlar şöyle:

"Hukukum olan bazı isimleri aradım çünkü yüreğimiz yanıyor. Görüşmeler sonrasında Gazze'de ateşkes için bir taslak hazırladım. Büyük kabul gördü ama böyle bir inisiyatifi geliştirebilmek için Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkilileriyle temas halinde olmam lazım.

Eğer İsrail ile ilişkileriniz zayıfsa, ortada böyle bir çatışma varken onu barış için ikna edebilecek tek güç ABD'dir. Daha önceki dönemlere göre Türkiye'nin itibarı zayıf çünkü Sayın Erdoğan yüksek dozda yaptığı konuşmalar sonrasında çok ciddi tavizler verdi ABD'ye.

'ERDOĞAN'IN 'HAMAS BİR TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR' SÖZÜYLE AYNI GÖRÜŞTEYİM'

Karşımıza çıkıyor; IŞİD nasıl terör örgütüyse Hamas da aynı şekilde terör örgütüdür. Bunu söyleyen İsrail yanlısı biri değilse ne Orta Doğu ne de tarih olaylarını biliyor. Hamas'ın kendi toprakları dışında hiçbir yerde bir mücadelesi yoktur. Hamas'ın bir gün Paris'i, İstanbul'u bombaladığını duydunuz mu? IŞİD ile asla karşılaştırılamaz. PKK ile Hamas'ı yan yana koymak olmaz. Erdoğan'ın 'Hamas bir terör örgütü değildir' sözüyle aynı görüşteyim.

Beni Hamas konusunda anlayan tek kişi rahmetli Mümtaz Soysal. 2006'da Hamas Türkiye'ye geldiğinde herkes bana saldırdı. Mümtaz Soysal yazısında 'Şu anda Orta Doğu'nun en önemli kartını Türkiye eline aldı' dedi.

Bir devlet terörü varsa bunu asla mazur görmem. Hz. Peygamber, "Çocuklara, kadınlara, ağaçlara, rahiplere dokunmayın" demiştir. "Filistin davasına gölge düşürmemek lazım" dedim.

Irak'ta ve Afganistan'da Amerika, düğün yerlerini bombaladı. Amerika bunu savaşta istenilmeyen yan ürün gibi yansıttı. Pentagon Sözcüsü Ukrayna'yı konuşurken yüz ifadesine bakın; ağlıyor. Filistin ile ilgili yüz ifadesine bakın; "Bu savaştır, çocuklar ölecek" diyor.

Filistin'in topraklarını kim işgal ediyor? İsrail işgal ediyor. 1967 6-7 gün savaşı... Ondan sonra Birleşmiş Milletler kararı var. Diyor ki; İsrail işgal ettiği topraklardan derhal çekilsin. Bu kararın üzerinden 56 yıl geçti.

'İNSANİ KİMLİĞİMİZLE KONUŞMAMIZ LAZIM'

Müslüman kimliğimle konuşmuyorum. Türk kimliğimle de konuşmuyorum, stratejik kimliğimle de konuşmuyorum. İnsani kimliğimizle konuşmamız lazım. Bu insanlar ne yapsın?

Bir tarafta 2 bin dolarla yaşayan Gazze halkı var, bir tarafta 20 bin dolarla yaşayan İsrail halkı var. İstiklal Savaşı'nı yapmamış olsaydık, bazılarının istediği gibi Amerikan mandası olsaydı, 75 yıl boyunca Anadolu Amerikan mandasında kalsaydı, İzmir ve civarı yerleşimcilerle dolmuş olsaydı siz Yozgat'ta ne hissederdiniz, ben Konya'da ne hissederdim?

whatsapp-image-2023-10-30-at-14-12-07.jpeg

Aylardır Türk kamuoyuna yansımıyor. Her cuma İsrail, Mescid-i Aksa'ya İsrail, postallarıyla giriyor. İngiliz askerleri Ayasofya'ya postallarıyla girse ne olurdu? Halide Edip ne yapardı? Kuva-yi Milliye başlatır ve silahlı mücadeleye girerlerdi.

Filistin halkı kendisini yalnız hissediyor. Filistinliler, "Araplar beni unuttu" dedi. Sonra Sayın Erdoğan, Birleşmiş Milletler'de Netanyahu'nun elini sıktı. Filistin bu sefer, "Türkler de bizi unuttu" dedi.

Pakistan'la dolaylı görüşmeler yaptığı bilgisi ortaya çıktı. Bu sefer, "Bütün dünya beni unuttu" dedi. Daha da vahimi 22 Eylül 2023'te Neyanyahu'nun bir Birleşmiş Milletler konuşması var. Dinlediğimde dedim ki, "Bu Bileşmiş Milletler'in bittiği gündür"

'ARZ-I MEVUD'DUR, DİCLE'DİR, FIRAT'TIR'

İşaya ayetleri nedir bilir misiniz? Ben ya da Erdoğan, kürsüde bir ayet okusak Siyasal İslamcı oluruz. Ama Netanyahu okudu. Nedir o bilir misiniz? Arz-ı Mevud'dur, Dicle'dir, Fırat'tır. Netanyahu, "Kutsal kitabımın benden istediği yerleri alacağım" diyor. Bunu yaparken, "Kadınları da çocukları da öldüreceğim" diyor.

İsrail radyosunda o günkü eğlencede olan gördü tanıkları diyor ki; "Filistinliler girdiler." Bir kere Filistinlilerin oradaki eğlenceyle alakası yok. Yani oraya planlanmış bir saldırı değil bu. Sahipsiz bırakılan halkın kendini savunma hakkından bahsediyorum. Kendini savunma hakkı toprağı savunma hakkıdır.

Görgü tanıkları diyor ki, "Filistinliler bizden kimseyi öldürmedi. Ne zaman öldürdüler biliyor musunuz? İsrail polisi müdahale ettiğinde çatışmalarda arada kalanlar öldü. Cumartesi gecesi Netanyahu'nun bir konuşması oldu. Dedi ki, "Ben dahil, bütün askeri yetkililer bunun hesabını vereceğiz" Kıyamet koptu İsrail'de İsrail son dönemin en büyük travmasını yaşıyor. Aşırı özgüven bütün milletler için tehlikelidir. Çünkü tedbir almazsanız, "Nasılsa ezdim, geçtim" dersiniz. İsrail, "Bu toprakların hakimi artık benim" demeye başladı. Netanyahu, "Askeri yetkililer bana haber vermedi" dedi. Kabine Savaş Bakanı, "Sorumlusu sensin, böyle bir açıklama yapamazsın" dedi. Sonra Netanyahu özür diledi. Çünkü onlar da biliyorlar bunlar bir gün savaş mahkemesine çıkacak. Oraya çıkmazlara İsrail mahkemelerinde yargılanacaklar.

'O HALKIN DİRENME HAKKI VARDIR'

2015'te Birleşmiş Milletler'e Başbakan olarak gittiğimde Filistin bayrağını birlikte göndere çekmiştik. O bayrak orda dalgalanırken, başka bir devletin Başbakanı, "Öyle bir devlet yoktur" derken o halkın direnme hakkı yok mudur?

Mahmud Abbas ve Hamas arasında bir irtibat kurmak lazım. Bu hafta Avrupa Birliği büyükelçiliği ile konuşacağım. Tarihi borçların bedelini neden Filistinliler ödesin? Bir taraf diyor ki; "İsrail, devlet. Onun şunları yapmayı hakkı var, Filistinliler yok, devlet değil. Filistinliler de varlığını böyle göstermek zorunda hissediyorlar. Ben bu eylemleri tasvip ettiğim için söylemiyorum. Ama İsrail radyosunu dinlerseniz bu o cenazelerin çoğunun karşılıklı çatışmalar esnasında olduğunu görürsünüz.

Yarın İsrail o topraklardan çekilsin, BM'nin dediklerini yapsın ondan sonra yapılacak her eylemi ben de doğru görmem. Birleşmiş Milletler'in kurallarına herkes uymak zorunda bir tek İsrail hariç.

whatsapp-image-2023-10-30-at-14-12-14-1.jpeg

BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Bahçeli ve benim aramda olması gereken oluyor. Sayın Kılıçdaroğlu ile Altılı Masa görüşmesi başladığında, "Geçmişte şunlar oldu, bunlar oldu" demedik. Siyaset, kan davası değil. Sayın Bahçeli tam da meclis tıkanmışken bir çözüm yolu buldu. "Şunu demiştin, bunu demiştin" mi diyecektim.

Bahçeli, Filistin davasına Erdoğan'dan daha çok sahip çıktı. Aramızda iki telefon görüşmesi oldu bunun için Ne zaman gerekirse görüşürüm ben. Keşke Filistin mitingi herkesin katıldığı bir miting olsaydı. "Keşke bu bizim yüzyılımız" diyebilseydik.

Biri Filistin için miting yapıyor, biri Cumhuriyet için gösteri. İkisi de bizim Gelecek Partisi'nin farkı burada oluyor.

Ben başka partilerdeki gelişmeleri bir akademisyen olarak anlamaya çalışırım ama bir siyasetçi olarak dahil olmam. CHP, kendi içinde bir devinim yaşıyor. Hemen hemen bütün Anadolu'da bütün CHP kongreleri gerilimli geçmiş. CHP'nin yapısal değişimini doğru görüyorum. Bazı şeyler hepimizi üzdü. Sayın Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile yaptığı gizili protokol mesela. CHP'nin kendi istikrarını bulması önemli.

'SEÇİM KAZANILMADIYSA BU BİZİM HATAMIZ DEĞİL'

Altının Masa'nın ayakta kalması için ne kadar çaba sarf ettiğimi herkes biliyor. Ama böyle ittifakların yürüyebilmesi için siyasi irade gerekir. 28 Mayıs'tan sonrasına bakınca sayın liderlerin öyle siyasi bir iradesi olmadığını görüyoruz. Akşener, çok net olarak, "Bu ittifak bitti" dedi. Sayın Kılıçdaroğlu, parti için tartışmalar... Ortak milletvekili seçimine girmemiz bile böyle tahkir edici bir üslupla ele alındı... Ona bakarsan ben bütün akademik, ilmi, siyasi kariyerimi ve içinden çıktığım camiayı karşıma alarak Sayın Kılıçdaroğlu'nun arkasında koydum.

Seçim kazanılmadıysa bu bizim hatamız değil. Bazen istemeyerek, bazen isteyerek yapılan hatalarla... O seccade olayında belki Kılıçdaroğlu fark etmedi... Ama HDP konusunda yapılan yanlışlar, Ümit Özdağ ile yapılan görüşme, Sayın Akşener'in masadan kalkması... Hangisinde bizim olumsuz bir etkimiz var? Bu tartışmaları tekrar açmak için söylemiyorum ben.

Son olarak DEVA Partisi ve CHP arasındaki gerilim... Tekrar nasıl bu partileri bir araya getireceksiniz? Böyle bir teklif olursa tekrar bakarız biz.

'SEÇİME KENDİ LOGOMUZLA GİCEĞİZ'

Parti olarak kararımız şu; seçime kendi logomuzla gireceğiz. İttifak olursa değerlendireceğiz. Önce Saadet Partisi'yle... Çok önemli bir birlikteliğimiz var mecliste. İlk adaylarımızı da geçen çarşamba günü açıkladık. İlk beş adayın üçü kadın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN