"Kent uzlaşısı" dosyası çerçevesinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte gözaltına alınan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın "ev hapsi" kararı mahkeme tarafından kaldırıldı.
Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti: Mahir Polat hastaneye kaldırıldı
Nisan ayında yaşadığı ciddi sağlık sorunları göz önünde bulundurularak tahliye edilen ve cezası "konutu terk etmeme" (ev hapsi) şeklindeki adli kontrol şartına çevrilen Polat'ın durumu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli kontrol tedbirlerinin gözden geçirilmesi talebi üzerine yeniden değerlendirildi.
YURT DIŞI YASAĞI GELDİ
Talebi inceleyen İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma dosyasına ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, Mahir Polat ile ilgili yürütülen soruşturmada delillerin büyük bir kısmının halihazırda toplanmış olmasını ve şüphelinin "konutu terk etmeme" tedbiri altında geçirdiği süreyi gerekçe göstererek ev hapsi uygulamasının kaldırılmasına hükmetti. Kararla birlikte Polat'ın ev hapsi, sadece "yurt dışına çıkış yasağı" şeklindeki daha hafif bir adli kontrol şartına çevrildi.
İKİ FARKLI DOSYA, İKİ FARKLI DURUM
Mahir Polat'ın hakkındaki yargı süreçleri birden fazla dosyayı kapsıyor. Ev hapsinin kaldırıldığı bu son karar, İBB'ye yönelik yürütülen ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran "kent uzlaşısı" (terör) soruşturması dosyasını kapsıyor.
Öte yandan Polat, İBB'ye yönelik yürütülen ayrı bir "yolsuzluk" davasında da sanık sıfatıyla hakim karşısına çıkıyor. Ancak hukuki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Polat bu yolsuzluk davasında tutuksuz olarak yargılanıyor ve söz konusu bu dosya kapsamında kendisi hakkında verilmiş herhangi bir adli kontrol veya kısıtlama hükmü bulunmuyor. Ev hapsinin kalkmasıyla birlikte Polat'ın, yurt dışına çıkmamak kaydıyla günlük yaşamına ve mesleki faaliyetlerine geri dönebileceği belirtiliyor.
