İstanbul Üniversitesi’nden tartışma yaratacak karar: İmamoğlu'nun diploması iptal

İstanbul Üniversitesi’nden tartışma yaratacak karar: İmamoğlu'nun diploması iptal

Haftalardır devam eden siyasi baskı sonuç aldı. İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı İmamoğlu‘nun üniversite diplomasını daha önceki kararlarına aykırı olarak iptal etti. İmamoğlu hakkındaki kararın CHP’deki ön seçim öncesinde yetiştirilmesi dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptaline karar verdi.

SENATO YERİNE ÜNİVERSİTE YÖNETİM KURULU

İstanbul Üniversitesi’nin kararında “yönetim kurulu kararı” ibaresinin kullanılması dikkat çekti. Kanuna göre, diploma ve benzeri durumlarda iptal yetkisi sadece üniversite senatosunun kararına bağlı. Hukukçular “yönetim kurulu” adı altında alınan kararın “yok hükmünde” olduğunu belirtiyor. Üniversite senatosunun yetkisinde olan diploma iptal kararını, rektör ve dekanlardan oluşan üniversite yönetim kurulunun verdiği anlaşıldı.

İstanbul Üniversitesi’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir. Saygılarımızla.”

YORUMLAR (48)
48 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN