Son dakika! Kararın iptali için dava açılmıştı: Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararını verdi

Son dakika! Kararın iptali için dava açılmıştı: Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararını verdi

Son dakika haberi... Danıştay, İstanbul Sözleşmesi kararını verdi. Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddedildi. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kamuoyunda 'İstanbul Sözleşmesi' olarak bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden 1 Temmuz itibarıyla resmi olarak yürürlükten kalkacak.

Son dakika haberi... Danıştay, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Karar, ikiye karşı 3 oyla alındı. Kararda imzası bulunan 3 üye, 'Cumhurbaşkanı'nın yetkili olduğu konusunda tereddütün bulunmadığı' vurgulandı.

Danıştay 10. Daire'nin gerekçeli kararında, Cumhurbaşkanı'nın yetkisi ile ilgili Anayasa'nın 104. maddesi hatırlatıldı ve şunlar kaydedildi:

104. MADDE HATIRLATMASI

"Anayasa'nın 104. maddesine göre uluslararası andlaşmaları onaylama yetkisi açıkça Cumhurbaşkanına verildiğinden, Cumhurbaşkanı gerek zamanlama açısından gerekse uluslararası alanda değişen ya da gelişen yeni koşullar itibarıyla andlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi, onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir.

Dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile ülkemiz bakımından feshedilmesi öngörülen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin onaylanmasının uygun bulunmasına dair 24/11/2011 tarihli ve 6251 sayılı Kanunda herhangi bir çekince ve beyan bulunmamaktadır.

"YETKİSİNDE TEREDDÜT YOK"

Anılan Sözleşmenin 80. maddesinde "Her taraf istediği zaman Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne yapacağı bir bildirimle bu sözleşme'yi feshedebilir... " hükmü yer almakta olup TBMM söz konusu Sözleşmenin onaylanmasını uygun bulurken, anılan Sözleşmenin feshedilebilmesi hususunda 'Taraflara' - bu arada yürütme organına/Cumhurbaşkanına- Sözleşmeyi feshetme yetkisini de verdiğinde tereddüt bulunmamaktadır."

İKİ GÜN KALA KARAR ÇIKTI

ANKA'nın haberine göre, Danıştay 10. Daire'nin, çekilme kararının resmen yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2021 tarihinden 2 gün önce alması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı'nın dün Danıştay'a gönderdiği 7 sayfalık savunmada İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaların 'haksız ve hukuki dayanaktan yoksun' olduğu savunulmuştu.

Sözleşmeden çekilme kararının münhasıran Cumhurbaşkanı'nın yetkisine tabi olması nedeniyle yargı denetimi dışında olduğu belirtilen savunmada; sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesinde Anayasa aykırılık bulunmadığı, çekilme kararının 'kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hususunda hukuki olarak veya uygulama bakımından bir eksikliğe yol açmayacağı' öne sürülmüştü.

MECLİS ADRES GÖSTERİLDİ

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili açılan davalarda ise TBMM'de oybirliğiyle bütün partilerin desteğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı'nın bireysel kararıyla çıkılamayacağı belirtilerek, şu görüş savunulmuştu:

"İptal kararının dayanağı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Anayasa’nın Cumhuriyetin nitelikleri (madde 2), kanun önünde eşitlik (madde 10), Anayasa’nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü (madde 11), temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması (Madde 13), milletlerarası andlaşmaları uygun bulma (Madde 90) ve Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri (madde 104) maddelerine aykırı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN