Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Hatay’ın Antakya ilçesinde meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depremin, 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Defne depremlerinden geriye kalan artçı sarsıntılar arasında yer aldığını bildirdi.
Aynı zamanda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Sözbilir, yazılı açıklamasında depremin dış merkezinin 6 Şubat 2023’teki ana şokun hemen güneyinde konumlandığını ifade etti.
Depremin kaynağına ilişkin bilgi veren Sözbilir, “Depremin sismik kaynağının Antakya Fayı’nın Narlıca segmenti olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Sözbilir, bu fay hattının 6 Şubat depremlerinden etkilendiğini ve güneydeki stres birikiminin ardından artçı deprem aktivitesinin bir parçası hâline geldiğini belirtti.
Sözbilir, Antakya Fayı’nın güney segmentinin daha önce 20 Şubat 2023’te yaşanan, merkez üssü Defne olan 6,4 büyüklüğündeki depreme de kaynaklık ettiğini hatırlattı. “Bu kapsamda değerlendirdiğimizde bugünkü depremin 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş ve Defne depremlerinden kalan artçı bir deprem olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullanan Sözbilir, bölgede bu tür küçük çaplı sarsıntıların belirli bir süre daha devam edebileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Sözbilir, açıklamasının sonunda, söz konusu depremlerin küçük ölçekli olması nedeniyle halkın paniğe kapılmaması gerektiğini vurguladı.

