Suriyeli çocuğa karakolda zabıta dayağı... Sosyal medya ayağa kalktı, bakanlık devreye girdi

Suriyeli çocuğa karakolda zabıta dayağı... Sosyal medya ayağa kalktı, bakanlık devreye girdi

Mendil satarak ailesine bakan Suriyeli çocuklardan 11 yaşındaki Muhammed'in zabıta karakolunda saatlerce dövüldüğü ortaya çıktı. Twitter'da dayak fotoğrafının da yer aldığı paylaşımlar, kullanıcıları isyan ettirdi. Olayın ardından "Artık burada bizi kimse sevmiyor" diyen Suriyeli Muhammed'e kullanıcılar 'muhammetseniseviyoruz' etiketiyle sahip çıktı. İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi ve Fatih Belediyesi harekete geçti. Zalim zabıta açığa alındı, 'dayak karakolu'na inceleme başlatıldı.

KARAR.COM HABER MERKEZİ

İstanbul Fatih'te mendil satarak ailesine bakan Suriyeli çokurlardan 11 yaşındaki Muhammed'in zabıta karakolunda saatlerce dövüldüğü ortaya çıktı. Sosyal medya platformu Twitter'da dayak fotoğrafının da yer aldığı paylaşımlar üzerine kullanıcılardan binlerce tepki mesajı geldi. Dayağın ardından günlerce yakın çevresine "Artık burada bizi kimse sevmiyor" diyen Suriyeli Muhammed'e kullanıcılar 'muhammetseniseviyoruz' etiketiyle sahip çıktı.

100 LİRAYI VERDİM VURMA DEDİM

KARAR, Sultanahmet'teki zabıta karakolunda yaşanan dayak olayının tanıklarına ve Muhammed'e ulaştı. Neredeyse hergün Sultanahmet başta olmak üzere Fatih'in kalabalık semptlerinde mendil satarak hasta annesi ve 10 yaşındaki akrabası Dünya'ya bakan Muhammed, iki hafta önce zabıta memuru, O.Ö tarafından yakalanarak karakola götürüldü. Muhammed karakolda yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

19-09/11/iskence.jpg
Muhammed'in vücudu morluklar içinde kaldı. Sağ kolunu günlerce kullanamadı.

"Bırakacaklar sanıyordum. Beni yakalayan zabıta, diğer çocuklara vuruyordu. Bana vurmasın diye 'bisikletimi tamir için biriktirdim, 100 liram var onu vereyim' dedim. Aldı. Bana vurmadı. Bize yardım eden mahalleden O. abi aradı. 'Annen aradı. Seni almaya geliyorum' dedi. Telefonu kapattıktan sonra O., bana vurmaya başladı 'Burada olanları anlatırsan dayağı yersin. ' dedi. Elindeki sopayla vurdu. Koluma, sırtıma, bacaklarıma vurdu."

ÇOCUĞUN ÜZERİNDA SOPA KIRMIŞ

Muhammed'i insafsız zabıtanın elinden kurtaran mahalle sakini O.A ise dayak, küfür ve hakaretlerin saatlerce sürdüğünü, çocuğun üzerinde sopa kırıldığını söyledi. O.A, yaşananları şöyle anlattı:

Muhammed'in ailesine mahalleli olarak yardım ediyoruz. Annesi aradı ve oğlunun zabıta tarafından karakola götürüldüğünü söyledi. Ben hemen gidemedim. Gece 23.00 gibi gittim. Muhammet saat 13.00'ten o saate kadar aç susuz bekletilmiş. Sırtındaki morlukları gösterdim. 'Bu çocuk kendi kendini mi dövdü. Dayak atılmış' dedim. 'Kim yaptı bunu' diye sordum. Kimse sesini çıkarmadı. O sırada etrafımı polisler sardı. Daha fazla ısrar edemedim. Çocuklar O. adında zabıta memurunun kendilerini dövdüğünü söyledi. O sırada da elinde sopayla orada duruyordu. Mahemmed'i tehdit etmiş. 'Buradakileri anlatırsan seni daha beter yaparım' demiş. Muhammed'i kendisini koşturduğu ve terlettiği için çok dövdüğünü söylemiş. Zabıtaların arasında M.Ş adında biri varmış. Gizli gizli onlara yardım etmiş. Muhammed'i bana vermiyorlardı. O zabıta yardım etti aldık.

PSİKOLOJİLERİ ALTÜST OLDU

Muhammed'in olaydan sonra sürekli "Bizi burada kimse sevmiyor" demeye başladığını söyleyen O., "Sağ eliyle bir bardağı dahi tutamıyordu. Sırtında kollarında morluklar vardı. Bunu hiçbir vicdana sığdıramıyorum. Bunu yapan insan olamaz" diyerek tepki gösterdi. Ailenin Fatih Karagümrük'te bodrum katta yaşadığını ancak evden çıkmak zorunda kaldığını belirten O., "Yeni bir ev bulduk. Maddi yardıma ihtiyaçları var. Ailenin pisikolojisi altüst oldu" diye konuştu.

Muhammed'e dayak atılan karakolun sabıkasının da kabarık olduğu öğrenildi. Dilenci ve mendil satan çocukların bu karakola getirildiği, zaman zaman benzer olayların yaşandığı öğrenildi.

Muhammed'in dramının sosyal medyada duyulmasının ardından vatandaşlar 'zabıta terörü'ne binlerce paylaşımla tepki gösterirken, #muhammetseniseviyoruz etiketiyle aileye destek oldu.

ZALİM ZABITA AÇIĞA ALINDI

İnsanlık dışı muamelenin duyulması üzerine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Fatih Belediye Başkanlığı harekete geçti. Aileye maddi yardım ve Muhammed'e psikolojik destek verilecek.

Olaydan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Valilği'nin bilgilendirmesiyle haberdar olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da soruşturma talimatı verdiği öğrenildi. Fatih Belediyesi'nden bilgi alan kaymakamlığın da adli süreci yakından takip ettiği belirtildi. Fatih Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ise Muhammed'e dayak attığı tespit edilen zabıta O'yu açığa aldı. Hakkında idari işlem başlattı. Kaymakamlık ve belediye, çocuklara kötü muamelenin yapıldığı karakolla ilgili de inceleme başlattı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN