Süt zamları yetersiz kaldı! “Elimiz boş kalacak” diyerek duyurdu! Süte 13,5 TL az geldi

Süt zamları yetersiz kaldı! “Elimiz boş kalacak” diyerek duyurdu! Süte 13,5 TL az geldi

22 Ocak tarihi itibariyle süt fiyatlarına yapılacak zamlar üreticinin de dilinden düşmüyor. Ulusal Süt Konseyi süt alım fiyatını 11,5 TL'den 13,5 TL'ye çıkarırken üretici fiyatlardan şikayetçi oluyor. Üretici “Elimiz boş kalacak” diyerek açıkladı. İşte tüm detaylar…

Eskişehir Tarım Platformu Ulusal Süt Konseyi Tarafından belirlenen 13,5 TL'lik artışın yetersiz olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. 22 Ocak 2024 tarihi itibarıyla geçerli olacak çiğ süt tavsiye fiyatı ile birlikte üretici de hiçbir şey kazanamayacağını söyledi. Eskişehir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Küçükarslan, ayın 13'ünde USK tarafından yapılan 1 liralık artışı işaret ederek açıklanan rakamdan sonra üreticinin zaten bittiğini dile getirdi. Bu tarih itibarıyla ineklerin mezbahalarda kesilmeye başladığını ifade eden Küçükarslan, üretime vurulan büyük darbe diyerek tepkisini dile getirdi. İşte tüm detaylar…

%60 DÜŞÜŞ YAŞANDI

Eskişehir'de hayvan sayısının %60 oranında azaldığını ifade eden Küçükarslan, “Süt fiyatlarına 1 lira artış açıklandıktan sonra, vatandaşların işletmeleri kapanıyor, işletmeler kapandıktan sonra ne oluyor? İthal hayvan geliyor. İthal hayvan ne zamana kadar gelecek? Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Biz bunlara çözüm üretiyoruz, kimse bizi dinlemiyor” sözlerini ifade etti.

sut-zam-tepki.jpg

HAYVANCILIK YOK OLUYOR

Her gün 4-5 işletmenin kapandığını ifade eden Küçükarslan, 1000 üyenin 600'e kadar düştüğünü söyledi. Eskişehir'in hayvancılık konusunda çok gelişmiş bir bölge olmadığını işaret eden Küçükarslan, olmayan hayvancılığın da tamamen yok olduğunu dile getirerek 750 haneden yalnızca 30 hanede hayvan kaldığını aktardı.

sut-icmek.jpg

GİDER ARTIYOR ZAM YOK

Hayvancılık giderlerine tek tek kaleme Küçükarslan, yem fiyatlarının 550 TL'ye kadar yükseldiğini ifade ederek yeni fiyatlarına gelen zammın süte gelen zamdan önce işlendiğini aktardı. 1 kilo yemin 11 TL olduğunu ifade Küçükarslan, 1 kilo sütün 13 buçuk TL olduğunu söyledi. Küçükarslan, “Bizim hayvanlarımızın günlük yemesi gereken süt yemi 10 kilo. 10 kilo yem 110 TL, bu hayvan ortalama 20 litre süt verse bunun fiyatı 260 TL oluyor. Bunun içinde samanı, küspesi, arpası, yoncası yok. Bunları da hesaplarsak üretici her ayı zararla kapatıyor. Bu yüzden bağırıyoruz biz ‘üretici kazanmıyor’ diye. Ondan sonra da hayvanlarımız kesime gidiyor. Hayvanlarımızın kesime gitmemesi için çabalıyoruz. Mücadele edemiyoruz, çünkü sesimizi duyan yok.” sözlerini dile getirdi.

sut-urunu.jpg

EN AZ 2,5 TL OLMASI GEREK

Küçükarslan, süte nakliye fiyatlarının belirlenmediğini işaret ederek 1 TL belirlenmesi durumunda sütün 13,5 TL'ye alınamayacağının altını çizdi. Kendi masraflarının olduğunu dile getiren Küçükarslan, kapı kapı süt topladıklarını ifade ederek en az 2,5 TL nakliye belirlenmesi durumunda vatandaşa sütün 13,5 TL'den satılabileceğini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN