Taliban'ın Afganistan'da yayılmasıyla kaçışlar başladı

Taliban'ın Afganistan'da yayılmasıyla kaçışlar başladı

Taliban'ın Afganistan'da yayılmasıyla birlikte yeni bir göç dalgası bekleniyor. Türkiye de mültecilerin İran'dan sonraki ikinci durağı olarak belirtiliyor. Güvenlik birimlerinin verdiği bilgiye göre, günde 500 ile bin arasında Afgan mülteci yasadışı yollardan Türkiye’ye geçiş yapıyor.

Taliban, son dönemlerde Afganistan'da kontrolünü artırıyor. Bu nedenle şehirli ve eğitimli kesimin ülkeden kaçmaya hazırlandığı iddia ediliyor.

ABD, Afganistan'dan çekilme sürecini hızlandırdı ve önümüzdeki ay süreci tamamlamayı hedefliyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ise Taliban saldırıları nedeniyle yılbaşından bu yana 223 bin Afgan evlerini terk etmek zorunda kaldı, bu sayı sadece geçen hafta 56 binin üzerindeydi.

Suriye'den sonra en fazla kaçışın yaşandığı ülke olan Afganistan'da Taliban'ın yayılmasıyla birlikte yeni bir göç dalgası bekleniyor. Ancak bu defa daha önce olan göçlerden farklı olarak, ülkeden eğitimli kesimin göç edeceği tahmin ediliyor.

'ÇOK AZI VİZE ALDI'

Hürriyet'in haberine göre; İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır’ın verdiği bilgiye göre, Taliban’ın zaferi halinde cezalandırılmaktan korkan memurlar, bir süredir Türkiye’ye gelmenin yollarını arıyor. Düzensiz göç yöntemlerine başvurmak yerine sağlık turizmi, konut alımı, eğitim gibi alternatifleri deneyen bu kişilerden çok azı şu ana dek vize alabilmiş.

'TÜRKİYE'YE VİZE ALARAK GİRMEK İSTİYORLAR'

"Afganistan’da Kabil hükümetinin dayanamayacağı endişesi var ve bu durum insanları göç etmeye itiyor. Bunlar arasında Kabil hükümetinin memurları, öğrenciler, yüksek düzeyli çalışanlar da var" diyen Çorabatır, bu kişilerin geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi ülkeleri karayoluyla aşarak Türkiye ve oradan da Avrupa’ya gitmeyi denemek yerine, bir şekilde vize alarak Türkiye’de güvenli bir gelecek kurmak istediklerini söylüyor.

İRAN GÖÇ DALGASININ İLK SIRASINDA

Taliban kazandığı alanları genişlettikçe, Afganistan’dan İran ve Pakistan yönüne göç dalgası başlarken, Afganların İran’dan sonraki ikinci durağı ise Türkiye oluyor.

Afgan göçünde Türkiye'de dikkat çeken artış var. Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, günde 500 ile bin arasında Afgan'ın yasadışı yollardan Türkiye’ye geçiş yaptığı öğrenildi.

İRAN ÜZERİNDEN BAŞLAYAN BİR AYLIK YOLCUKLUK

İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan Afganların çoğu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluştuğu, bir aylık yaya olarak yaptıkları yolcuğun ardından Türkiye’ye geldikleri kaydedildi. Suriyelilerden sonra Türkiye’de 500 bini aşan sayı ile en çok Afgan göçmen-sığınmacı bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN