CHP'den Afganistan tepkisi: Türkiye'nin kalması artık meşru değil

CHP'den Afganistan tepkisi: Türkiye'nin kalması artık meşru değil

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Taliban'ın Türkiye'ye yönelik 8 maddelik tehdit metnini hatırlatarak hükümetin Afganistan politikasını eleştirdi: Türkiye'nin Afganistan’da kalmasının meşruiyetini sağlayan gerekçeler de ortadan kalkmıştır. Bu durumun Taliban tarafından ülkemize hatırlatılması maalesef iktidarın izlemiş olduğu yanlış dış politikanın yeni bir tezahürüdür.

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Taliban'ın Türkiye'ye yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Afganistan'a asker göndermenin tehlikelerine dikkat çeken Çeviköz, şunları kaydetti: "Afganistan'da yaşanan güncel gelişmeler tarafımızca yakından takip edilmektedir. Bu bağlamda, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit tarafından kamuoyu ile paylaşılan açıklama endişeyle karşılanmıştır.

"YANLIŞ DIŞ POLİTİKANIN YENİ BİR TEZAHÜRÜDÜR"

Taliban sözcüsü, Türkiye'nin de kabul ettiği Doha Anlaşması uyarınca tüm yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesi gerektiğine vurgu yaparak Türkiye'nin, başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğini üstlenme yönünde attığı adımları 'menfur' olarak nitelendirmiş ve 'Karar ihtiyatsız bir karar, egemenliğimizin, toprak bütünlüğümüzün ihlali ve ulusal çıkarlarımıza aykırı’ ifadelerinde bulunmuştur.

Öncelikle Taliban tarafından ülkemize yönelik yapılan bu uyarıyı şiddetle reddettiğimizin altını çiziyoruz. Bununla birlikte, uluslararası hukuk gereğince Türkiye'nin Afganistan’da kalmasının meşruiyetini sağlayan gerekçeler de ortadan kalkmıştır. Bu durumun Taliban tarafından ülkemize hatırlatılması maalesef iktidarın izlemiş olduğu yanlış dış politikanın yeni bir tezahürüdür.

"BU KARARDAN GERİ ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Taliban Afganistan’ın gerçeğidir ve bugün Afganistan topraklarının yüzde 80’inden fazlasını kontrol etmektedir. Bu durum iktidarın Mehmetçiklerimizi Afganistan'a gönderme ısrarının tehlikelerinin boyutlarını göstermek bakımından önemlidir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, birçok ülkenin askerini çektiği, hatta Afganistan'ın milli ordusunun dahi pek çok noktada çatışmaya girmekten kaçındığı bir ülkeye Mehmetçiklerimizi göndermeyi yanlış bulduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor, iktidarı Mehmetçiklerimizi ateşe atacak bu karardan geri adım atmaya çağırıyoruz."

NE OLMUŞTU?

Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenli bir şekilde işletilmesine destek vermek için asker bulunduracağını açıklayan Türkiye'ye Taliban'dan 8 maddelik tehdit gelmişti.

Taliban resmi basın sözcüsü Zabiullah Mujahid, Türk askerinin ülkeden çekilmemesini kastederek "Sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına düşer" açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN