Taliban'ın tehdit mesajına AK Parti'den kafa karıştıran cevap: İletişim kazası olduğunu düşünüyoruz

Taliban'ın tehdit mesajına AK Parti'den kafa karıştıran cevap: İletişim kazası olduğunu düşünüyoruz

Türkiye'nin ABD ile yaptığı Afganistan anlaşması hala tartışılırken, Taliban'dan Türkiye'ye yönelik 8 maddelik bir tehdit mesajı geldi. Taliban'ın açıklamalarını değerlendiren AK Parti Sözcüsü Çelik "Taliban'ın açıklamasında birtakım olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendirmek istiyoruz. Türkiye işgalci bir güç değildir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kabil Havalimanı ile ilgili gelişmelere dönük bir soru üzerine Çelik, bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

"ORAYA YENİ GİTMİYORUZ"

Türkiye'nin orada bir muharip güç olarak yer almadığını, her zaman için Afgan halkının hayat koşullarını iyileştirmeye çalışan bir unsur olarak yer aldığını dile getiren Çelik "Yani oraya yeni gitmiyoruz, zaten oradayız." dedi.

Türkiye'nin Afganistan ile köklü ilişkileri bulunduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Afganistan bulunduğu jeopolitik konumu gereği bir türbülansa girdikten sonra, çeşitli ülkelerin işgali söz konusu oldu. Terör orada çok yükseldi ve bir sürü sıkıntı yaşanmış oldu. Gelinen noktada, NATO oradan çekiliyor. Eğer Kabil Havaalanı bir şekilde korunmazsa büyük sıkıntılar ortaya çıkar. Bu çerçevede Türkiye, diğer diplomatik misyonların oradan çekilmemesi için bütün taraflarla görüşüyor.

"BİRTAKIM OLUMSUZ İFADELER VAR"

Taliban'ın açıklamasında birtakım olumsuz ifadeler var. Bunun bir iletişim kazası olduğunu değerlendirmek istiyoruz. Türkiye işgalci bir güç değildir. Afgan halkının dostu olan bir güçtür. Nihayetinde Türkiye orada bulunursa Afganistan'ın meşru temsilcilerinin daveti üzerine bulunacaktır. Tabii ki Taliban dahil olmak üzere bütün unsurlarla bu görüşmeler gerçekleştirilecektir. Biz, Afgan halkının yararına olan bir çerçevede orada bir faaliyet yürüteceğiz. Şimdiye kadar yürüttüğümüz faaliyetlerin dışında bir faaliyet değil."

"BÜYÜK BİR BASINÇ OLUŞTU"

Afganistan'ı Türkiye'ye etkisi bakımından uzak bir ülke olarak değerlendirmemek gerektiğini belirten Çelik, Afganistan'daki istikrarsızlığın doğurduğu göç, terör ve uyuşturucu trafiği baskısının doğrudan Türkiye'nin doğu sınırlarında büyük bir basınç oluşturduğunu, görüşmelerin bu çerçevelerde kapsamlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenli bir şekilde işletilmesine destek vermek için asker bulunduracağını açıklayan Türkiye'ye Taliban'dan 8 maddelik tehdit gelmişti.

Taliban resmi basın sözcüsü Zabiullah Mujahid, Türk askerinin ülkeden çekilmemesini kastederek "Sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür uygunsuz kararlar verenlerin omuzlarına düşer" açıklamasında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN