20 yıl sonra sessiz veda: Bir dönem kapandı, Türkiye yerini terk etmedi

20 yıl sonra sessiz veda: Bir dönem kapandı, Türkiye yerini terk etmedi

ABD yönetiminin Afganistan'dan çekilme kararı sonrası Afganistan tüm dengeler değişmeye başladı. NATO birliklerinin de görevi süresi bugün resmen sonra erdi. 20 yıldır bölgede görev yapan birlikler, sessiz sedasız ülkeyi terk etti. Resmi bir açıklama yapılmaması dikkati çekerken, Türkiye ve ABD askeri birlikleri artık tamamen ulusal orduların komutası altında görev yapacak.

ABD'nin çekilme kararı sonrası NATO'nun da Afganistan'daki görevi sona erdi, NATO birlikleri 20 yıl sonra sessizce ülkeye veda etti.

Alman Haber Ajansı'na konuşan diplomat ve askeri yetkililer, Afganistan'da şu anda NATO'nun komutası altında hiçbir askeri birlik kalmadığını teyit etti.

"BİRLİKLER ULUSAL ORDULARINA BAĞLI"

Yetkililer, Afganistan'da askeri varlığını sürdüren Amerikan ve Türk birliklerinin ise artık kendi ulusal ordularının emir komuta zincirine bağlı olduğunu kaydetti.

NATO yetkilileri, Afganistan'daki misyonun tarihindeki 'en kanlı' askeri görevi olduğuna da işaret etti. Resmi verilere göre ABD birlikleri Afganistan'da geçen 20 yıl içinde 2 bin 300'den fazla, Alman ordusu da 59 kayıp verdi.

NEDEN RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI?

NATO yetkilileri, misyonun sona erdiğinin resmen duyurulmamasının nedeni içinse operasyonel planın henüz yürürlüğe girmemiş olmasını gösterdi.

Ancak bir diğer nedenin de ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığının hala sürmesi olduğu tahmin ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri misyonunun 31 Ağustos'ta biteceğini açıklamıştı.

TÜRKİYE GÖREVE TALİP

Şu anda Afganistan'da ABD ve Türkiye'nin yanı sıra asker bulunduran bir diğer ülke de Norveç. Norveç birlikleri bir sahra hastanesinin işletmesini üstlenirken, Türkiye de Kabil Havalimanı'nın güvenliğini ve işletmesini sağlamaya talip.

Ancak bu konuda henüz nihai bir karar verilmiş değil. ABD ile Türkiye arasında görüşmeler sürerken, Taliban ürkiye'nin Afganistan'da asker bulundurmasını istemiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN