Tam 12 bin yıllık lahit mezar bulundu! Roma döneminden kalma

Tam 12 bin yıllık lahit mezar bulundu! Roma döneminden kalma

O ilimizde tam 12 bin yıllık, Roma dönemine ait olduğu belirlenen lahit mezar bulundu! Kentte bulunan ilk lahit olma özelliğini taşıyor...

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık surların restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.

Restorasyonun dördüncü etabında, 75 numaralı burçta ekiplerin karşılaştığı sert zeminde ilginç bir keşif yapıldı. Burada yapılan incelemeler sonucunda, Saint George Kilisesi ile 75 numaralı burç arasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir "lahit" bulundu.

12 BİN YILLIK LAHİT KEŞFEDİLDİ

lahit-1.jpg

Diyarbakır'ın 12 bin yıllık tarihinde bir ilk olan bu lahit, 2 kapağı bulunan ve 2 metre 24 santimetre uzunluğunda, 82 santimetre yüksekliğinde. Lahidin yapısının yekpare kireç taşından olduğu belirlendi ve vinç yardımıyla çıkarıldı.

Lahitin gövdesinde çember içinde bir "Malta Haçı" bulunduğu tespit edildi. Bu önemli buluntu, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından incelenmeye alındı.

lahit.jpg

Diyarbakır'ın tarihinde bir ilk olan bu keşif, bölgeye gelen ziyaretçilerin de dikkatini çekti. Sur içindeki müzeleri gezen Furkan Erkan, lahitin Ege bölgesinde görülenlerden farklı olduğunu ve bu bölgede ilk kez böyle bir lahitin bulunduğunu belirtti. Lahitin içinde bulunan kemiklerin kimlere ait olduğu ve cinsiyetlerinin Gaziantep'te yapılacak çalışmalarla belirleneceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN