Tanju Özcan'dan eleştirilere cevap: Sığınmacı kardeşlerimiz rahatsız oldularsa Şam’da su daha ucuz

Tanju Özcan'dan eleştirilere cevap: Sığınmacı kardeşlerimiz rahatsız oldularsa Şam’da su daha ucuz

Bolu Belediye Meclisi'nin yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınması ve nikah ücretlerinden de 100 bin TL istenmesiyle ilgili kararı tepkilere neden oldu. 'Irkçı' ve 'faşist' eleştirilerine cevap veren Belediye Başkanı Özcan, "Yabancı sığınmacı kardeşlerimiz bundan rahatsız oldular mı? Eğer oldularsa Şam’da su daha ucuz. Buyursunlar. Nikah ücretleri de Şam’da ucuz. Şam belediyesi nikah da kıymıyor" ifadelerini kaydetti.

CHP'nin yönetimindeki Bolu Belediye Meclisi tarafından yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınması ve yabancı uyrukluların nikah ücretlerinin 100 bin TL olmasıyla ilgili karar dün kabul edildi. Oylamada AK Partili ve MHP'li meclis üyeleri ret oyu verirken, 2 CHP'li meclis üyesi çekimser oy kullandı. Diğer CHP'li ve İYİ Partili meclis üyeleri ise karara kabul oyu verdi. Karar, oy çokluğuyla kabul edildi.

Kabul edilen karara göre, kentte yaşayan ve mekanik sayaç kullanan Türk vatandaşlarından su ücretinin metreküpüne 2,5 TL tahsil edilecekken, yabancılardan ise tahsilat 2,5 dolar olarak yapılacak. Ayrıca dijital sayaç kullanan Türk vatandaşı suyun metreküpü için 4,5 TL ödeyecekken, yabancılar 4,5 dolarlık ücret ödeyecek. Bunun yanı sıra yabancıların Bolu Belediyesine nikah için başvurması halinde nikah ücreti olarak 100 bin TL istenecek.

TANJU ÖZCAN'DAN YENİ AÇIKLAMA

Yabancılardan kamu hizmetlerinden ek ücret alınması, mülteci karşıtı açıklamalarıyla tepki çeken ve ırkçılık yapmakla suçlanan Belediye Başkanı Tanju Özcan eleştirilere cevap verdi.

Bugün basın toplantısı düzenleyen Başkan Özcan, ayrımcılık yaptığı yönündeki iddialara cevap vererek şunları kaydetti:

"Ayrımcılık yaptığımız söyleniyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası açık. Anayasa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını bağlar. Anayasa'nın eşitlik ilkesi maddesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasındaki eşitliktir. Yabancılar ile Türk vatandaşları eşit olacak, diye bir şey yok. Oturma izni almış olanlar bu zamdan etkilenecek. Birleşmiş Milletler’in geçici koruma altında tuttuğu bir grup var, onlar bunun dışında. Ayrıca Cenevre Sözleşmesi hükümleri gereğince Türkiye’de mülteci ya da göçmen statüsü kazananlardan bundan etkilenmeyecek."

'ŞAM'DA SU DAHA UCUZ'

Irkçılık yapmadığını vurgulayan Tanju Özcan, "Biz ırkçılık yapmıyoruz. Faşist asla değiliz. Ben Türk milletinin menfaatlerini korumaya söz vermiş bir kişiyim" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Seçilmiş bir insanım. Yabancı sığınmacı kardeşlerimiz bundan rahatsız oldular mı? Eğer oldularsa Şam’da su daha ucuz. Buyursunlar. Nikah ücretleri de Şam’da ucuz. Şam belediyesi nikah da kıymıyor. Orada hocalar kıyıyor. Hocanın cebine ne sıkıştırırsan onu alıyor. Dolayısıyla illa Bolu’da evlenmek zorunda değiller. Ben '2 sığınmacının Bolu’ya gelip Bolu’ya yerleşmelerini istemiyorum' dedim. Sığınmacı arkadaşlarımız, Bolu’yu beğenmiyorlarsa buyursunlar, ülkelerinde daha ucuza hizmet alıyorlarsa veya onları bağrına basmak isteyen belediye başkanı varsa onları şehrine davet etsin. Orada daha ucuz hizmet alabilsinler."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN