Tarihin kralı Bağcılar’da çıktı! Kazınca ne görsünler…Dünyada tek yer

Tarihin kralı Bağcılar’da çıktı! Kazınca ne görsünler…Dünyada tek yer

İstanbul'da Bağcılar ilçesinde, bir okulun bahçesinin altında bir şapel bulundu. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, konu hakkında konuşurken, üç yapının birleştiği dünyadaki tek yerin bu olabileceğini ifade etti. Yavaşçay, 'Bu buluntu, birçok kaynakta bir şapel olarak gözüküyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine, 1912 yılına kadar uzanan bir haritada ise ayazma olarak belirtilmiştir. Kimileri buranın altında bir tünel olduğunu ve bu tünelden suyun aktığını iddia etmişler.' şeklinde konuştu.

Tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan İstanbul'un birçok noktasında eski yapılar bulunur. Bağcılar'daki bir okulun bahçesinde de bir şapel bulundu. Kimin tarafından yapıldığı kesin olmayan bu tarihi yapı, korumasız ve terk edilmiş durumda, ve bir drone ile havadan çekilen görüntülerle belgelenmiştir. Çekimlerden elde edilen görüntüler, bu dehliz şeklindeki yapıyı İstanbul'un unutulmuş tarihi yerlerinden biri olarak ortaya çıkarmıştır. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay bu konuda, "Birleşen üç yapıya sahip dünyadaki tek yer burası olabilir. Bu sonucu harita araştırması yaparken elde ettim" ifadesini kullandı.

1-004.jpg

"3 YAPININ BİRLEŞTİĞİ DÜNYADAKİ TEK YER OLABİLİR"

Tarihi şapel hakkında konuşan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “Arkamızdaki yapı çoğu kaynakta şapel olarak belirtiliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine ait 1912 yılında hazırlanan bir haritada ise ayazma olarak görünüyor. Yerel halk 30 yıl önce burayı bir çeşme olarak kullanmış. Kimileri buranın altında bir tünel olduğunu ve bu tünelden suyun aktığını iddia etmişler. Birleşen üç yapıya sahip dünyadaki tek yer burası olabilir. Bu sonucu harita araştırması yaparken elde ettim.

'OSMANLI'NIN SON DÖNEMİNDE YAŞAYAN RUMLAR YAPTI'

Bizzat gelip görmek istedim. Eski döneme ait bu yapı hakkında bilgi bulamadım. Ancak gelip gördüm ki, gerçekten Şapel mimarisinin belirtileri var. Bu yapıyı, Osmanlı'nın son döneminde burada yaşayan Rumlar yapmış olabilir.

Eserin yüzde 90’lık kısmı okulun bahçesinin altında yer alıyor. Yüzde 10’luk kısmı ise kaldırımda kalmış durumda. Önceden buraya giriş yapıldığı için önüne demir bir bariyer koyulmuş.

2-004.jpg

Burada ayrıntılı bir arkeolojik kazı yapılmalı. Bu yapıya ait farklı parçalar bulunabilir. Yapının günümüz seviyesine getirilmesi gerekiyor” şeklinde ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN