Tarla düzlendi, 3 gün dinlendirildi! Suların içinde yetişiyor, herkes oradan alıyor: 2025 hasadında 15 bin ton verim bekleniyor

Tarla düzlendi, 3 gün dinlendirildi! Suların içinde yetişiyor, herkes oradan alıyor: 2025 hasadında 15 bin ton verim bekleniyor

Sinop’ta tarımın gözbebeği olan ürün için ekim zamanı geldi. Ekim hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler tarafından önce tarla düzlendi, 3 gün dinlendirildi. Tarlanın hazır hale gelmesiyle birlikte ekim de başladı. İşte detayları…

Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olan Sinop'un Boyabat ilçesinde çeltik ekimi sezonu resmen başladı. Yaklaşık 18 bin dekar alanda yapılan ekim çalışmalarının iki hafta süreceği öngörülüyor. Üreticiler bu yılın bereketli geçmesini umut ediyor.

EKİMLER İMECE USULÜYLE SÜRÜYOR

Çeltik üretimi Boyabat’ta geleneksel yöntemlerle, imece usulü yapılmaya devam ediyor. İlçede çiftçiler yoğun bir çalışma temposuna girerken, tarlalar ekime hazırlanıyor. Sinop İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi:

sinopta-celtik-ekimi-yapildi-1.jpg

“Ekim sezonumuz başladı. Üreticilerimiz yoğun bir tempo içinde çalışıyorlar. 2025 yılı itibarıyla Boyabat ilçemizde tahmini olarak 15 bin ton çeltik üretimi bekliyoruz. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum.”

ÜRETİCİLER VERİMLİLİK VE DESTEK BEKLİYOR

Boyabat’ın Bağlıca köyünde çeltik ekimi yapan üretici Ali Demir, üretimin kuşaktan kuşağa aktarıldığını vurguladı:

sinopta-celtik-ekimi-yapildi-2.jpg

“Dedelerimizden bu yana çeltik üretimi yapıyoruz. 2024 yılı kurak geçtiği için verim alamadık ama bu yıl umutluyuz. Girdiler çok pahalı. Devletimizden hasat döneminde maliyetlerimizi göz önünde bulundurarak taban fiyat belirlemesini bekliyoruz.”

TARLALAR SUYA HAZIRLANIYOR: HASSAS TESVİYE ÖNEMLİ

Çeltik üreticisi Fırat Battaloğlu ise ekim sürecine dair teknik detayları şöyle paylaştı:

“Tarlamızı önce sürdük, ardından lazerli tesviye makinesiyle düzelttik. Bu, suyun tarlaya eşit yayılması için çok önemli. Daha sonra kazayağıyla toprağı karıştırdık, tırmıkla düzleştik. Üç gün dinlendirdiğimiz toprağa tohumlarımızı ekmeye başladık.”

sinopta-celtik-ekimi-yapildi-3.jpg

2025 ÇELTİK SEZONU İÇİN UMUTLAR YÜKSEK

Boyabatlı üreticiler, hem hava koşullarının elverişli geçmesini hem de maliyetlerin karşılığını alabilecekleri bir taban fiyat açıklanmasını bekliyor. Verimli ve destekli bir sezon, bölgedeki pirinç üreticilerinin yüzünü güldürebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN