Tarlada 20 lirayken sofraya gelene kadar 400 oluyor!Herkes burun kıvırırken bir anda değerlendi: Aydın’ın organik ‘Yeşil Elmas’ı

Tarlada 20 lirayken sofraya gelene kadar 400 oluyor!Herkes burun kıvırırken bir anda değerlendi: Aydın’ın organik ‘Yeşil Elmas’ı

Aydın, Türkiye’de enginar üretiminin %42’lik ihtiyacını karşılıyor. Bu yıl hasat zamanı başlayan kentte, tarladan toplanan ve toptan satış fiyatı 20 TL olan enginarın sofralardaki fiyatı ise 400 TL’yi buluyor…

Türkiye’de enginar deyince akla ilk gelen şehirlerden olan Aydın’da yeni hasat dönemi başladı. Yeşil elmas olarak adlandırılan enginarda bu yıl 6.500 dönüme yapılan ekimden 8.000 ton verim elde edildi.

Ağustos ayı sonunda başlayıp Eylül ayı ortalarına kadar devam eden ekim serüveninde sakız enginarı Kasım ile Aralık’ta, Bayrampaşa enginarı da bahar aylarında hasat ediliyor. Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın hasat zamanının gelmesiyle beraber yeşile bürünen enginar bahçelerinde de hummalı bir çalışma başladı.

Hasat çalışmalarına başlayan üreticiler günün ilk ışıklarında tarlalara giderek enginarların hasadını yaptıktan sonra aracılara ürünlerini teslim ediyor. Tarlada toptan adet satış fiyatı 20 TL olan enginar, diğer sebze ve meyvelerde de olduğunu gibi aracı sayısının artmasına bağlı olarak fiyat artışı yaşıyor. Öyle ki tarlada adeti 20 TL olan enginar, pazarda 40-50 TL’ye, restoran ve lokantalarda ise 400 TL’ye satılıyor.

aydinda-enginar-uretimi-1.jpg

1 TANESİ 400 TL

Ailesinin tarlasında enginar üreten Aydın’ın en genç girişimci ve üretici kadınlarından olan Özge Yüksel, "Sezona bu yıl biraz erken başladık. Havalar geçen seneye göre daha ılık geçti, soğuklar uzun sürmedi. Enginarlarımız ’iyi tarım’ sertifikalı. Diğer yetiştirilen enginarlardan farlı. İçerisinde herhangi bir hormon yok. Bizim sezonumuz çok şükür güzel gidiyor. Hayvan gübresi ile ilerliyoruz. Artık enginar lüks bir ürün olmaya başladı. Fiyatlar biraz pahalı. Toptanda tanesi 20 TL’den başladı daha da artarak devam ediyor. Bunun sofraya ulaşması 40 TL’yi buluyor. Biz en son lokantada enginarı İstanbul’da yedik ve bir tanesi 400 TL fiyat yazılmıştı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN