Tarlada bahçede gören toplamadan geçmesin! Bitkilerin profesörü kırlangıç otunun bilinmeyen faydalarını anlattı

Tarlada bahçede gören toplamadan geçmesin! Bitkilerin profesörü kırlangıç otunun bilinmeyen faydalarını anlattı

Bitkilerin profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kırlangıç otunun daha önce duymadığınız faydalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bunları öğrendikten sonra tarlada, bahçede görünce toplamadan duramayacaksınız. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bitkilerin insan hayatı için önemli bir yeri olduğu çoğu kişi tarafından bilinen bir gerçek. Bu bitkiler arasında yer alan ve mitolojik, folklorik hikayelerde farklı anlamlarla karşımıza çıkan kırlangıç otu da sağlığa oldukça faydalı otlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda Bitkilerin profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kırlangıç otunun göz ağrısı, uçuk, sinüzit, boğaz ağrısı gibi birçok probleme iyi geldiğini anlattı.

yeni-proje-85.jpg

KIRLANGIÇ OTUNUN BİLİNMEYENLERİ

Çiçeklerinin dışarıdan bakıldığında çift çiçek gibi görünen ve 18 mm uzunluğunda çanak yapraklar ile taç yapraklardan oluşan kırlangıç otunun ilkbaharın sonlarından yaz aylarına kadar açtığını ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Kırlangıç otunun sağlık amaçlı kullanılan kısımları toprak üstünde kalan kısımları ve kökleridir. Toprak üstünde kalan kısımlar çiçeklenme döneminde toplanır ve yüksek sıcaklıklarda kurutulur. Kökler ise genellikle yaz sonlarında ve sonbaharda hasat edilir ve kurutulur” dedi.

Karabulut, kırlangıç otunun genelde ılıman iklim bölgelerinde yetişen bir tür olduğunu dolayısıyla Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerinde yetiştiğini ifade etti. Öte yandan Türkiye’de de yaygın olarak bulunduğunu söyledi.

Kırlangıç otunun nemli ve gölgeli yerleri tercih eden bir bitki türü olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Karabulut, “Dere kenarları, ormanlık alanlar, bahçeler, çayırlar ve çalılıklar gibi yerlerde sıklıkla bulunabilir. Genellikle yol kenarlarında, tarla kenarlarında ve boş arazilerde de rastlanabilir. Ancak, kırlangıç otunun bazı bölgelerde yabani ot olarak kabul edildiğini ve kontrol altına alınmaya çalışıldığını belirtmek önemlidir. Bu yüzden, kırlangıç otunu kullanmadan önce yerel ormancılık veya tarım yetkililerinin tavsiyelerini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kırlangıç otunun doğal habitatına ek olarak, bahçelerde veya tarım arazilerinde de yetiştirilebilir. Ancak, yetiştirme şartları ve bakım ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bitki yetiştirme uzmanlarına danışmanız yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

yeni-proje-86.jpg

“BİTÇOK FAYDASI OLAN TIBBİ BİR BİTKİ”

Türkiye’de kırlangıç otunun (Chelidonium majus) genellikle çeşitli bölgelerde doğal olarak yetişen bir bitki türü olduğunu vurgulayan Bitkilerin Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Kırlangıç otu, bilimsel adıyla Euphrasia rostkoviana olarak da bilinen bir bitkidir. Bu bitki, çayı ve ekstraktı gibi formlarında kullanılan birçok faydası olan tıbbi bir bitkidir” dedi.

“HAŞ HAŞ AİLESİNE AİT”

Kırlangıç otunun faydalarından söz eden uzman isim, “Kırlangıç otunun yakıcı ve acı bir tadı vardır. Kırlangıç otu, haşhaş ailesine ait çok yıllık bir bitki olan Chelidonium majus, yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bir bitkidir ve birçok iyileştirici özelliğe sahip olduğuna inanılmaktadır. Özellikle siğil ve egzama gibi deri sorunlarının tedavisinde sıkça başvurulan kırlangıç otu, aynı zamanda karın ağrısı ve mide bulantısı gibi sorunların hafifletilmesine de yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi.

Bunların yanı sıra vücuttaki ağrıların azalması için, tansiyonu düşürmek için, kalp atış hızını yavaşlatmak için kırlangıç otu kullanılabiliyor. Öte yandan kırlangıç yapraklarının genç olan kısımları ile yapılan çay sindirim sistemini düzenliyor.

yeni-proje-87.jpg

KIRLANGIÇ OTU KULLANIM ALANLARI

Kırlangıç otunu farklı şekillerde kullanmanız oldukça mümkündür. Bu kapsamda taze kırlangıç otunu yeşil salatalara doğrayarak direkt tüketebilirsiniz. Salatalara katılan kırlangıç otu salataya farklı bir aroma katacaktır. Bunun yanı sıra en çok kullanılan yöntemlerden biri çay olarak tüketmektir. Bunun için kırlangıç otunu kurutup kaynar bir suya ekleyerek demleyebilirsiniz. Lakin çayını tüketirken miktarına ve sıklığına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Tüm bunların yanı sıra baharat olarak da kırlangıç otu kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN