Gezi Davası tutuklularından Tayfun Kahraman'ın avukatı Cansu Çiftçi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi kararına uymaması nedeniyle, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettiklerini açıkladı.
Çiftçi itirazlarında temel olarak ele aldıkları hususları şu şekilde paylaştı:
''İlk hükmü veren hakimlerin CMK 23/3 maddesi gereğince yeniden yargılamaya katılamayacağı yeniden yargılama kararı verilmesine iştirak dahi edemeyeceği (YCGK) gerekçesiyle karar veren hakimlerin yasaklı olmalarına rağmen karara katılmaları hukuka kesin aykırılık halidir ve kararın kaldırılmasını gerektirir.
Anayasa Mahkemesi kararları kesin olarak verilir(AY m.153) Yasama, Yürütme, Yargı makamları, tüm gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Dolayısıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararın uygulanması yönünden takdir hakkı yoktur.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce benzer gerekçe ile verilmiş ve benzer mahiyetteki Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararlarına uymuş,(AYM BB: 2018/24786) yeniden yargılama yapmış ve sanıkların beraatine hükmetmiştir. Dolayısıyla benzer mahiyette ve aynı hakimlerin iştirak ettiği heyetin müvekkil Tayfun Kahraman hakkında yeniden yargılama ret kararı vermesi hem mahkemenin kendi uygulamasına hem de kanun önünde eşitlik ve hukuki öngörülebilirlik ilkelerine aykırıdır.''


NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi, 16 Ekim'de “Gezi Parkı Davası” kapsamında yaklaşık 4 yıldır tutuklu olan şehir plancısı Tayfun Kahraman hakkında "Adil Yargılanma Hakkı"nın ihlal edildiğine dair gerekçeli kararını açıklamıştı.Yüksek Mahmeke, "Hakkaniyete Uygun Yargılanma Hakkı"ndan kaynaklanan güvencelere uyulmadığına hükmetti.
AYM'nin kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB), Kahraman'ın yeniden yargılanması talebini reddeden İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvurdu.
