Temmuza kadar ne beklediniz?

Temmuza kadar ne beklediniz?

Marmaris’i yutan alev duvarına karşı sabah saatlerine dek havadan müdahalenin yapılamaması ‘Gece görüş özellikli helikopterler neden yok’ tartışmasını büyüttü. Orman Bakanı araçların 4 Temmuz’da geleceğini açıkladı. Geçen yıl yaşananlar akıllardayken ve yangın sezonunun başlangıcı belliyken göz göre göre gelen felaket ‘Bu kadar hayati bir adımı atmak için ilk kıvılcım beklendi. Yine ders alınmadı’ eleştirilerine yol açtı.

Bördübet’te başlayıp birkaç noktada devam eden yangında 48 saat geride kaldı. Gece görüşlü helikopterler bulunmadığı için alevlere karşı en etkili yöntem olan havadan müdahale iki gündür gece yapılamıyor. Geçen yılki yangınlara rağmen bu kabiliyetteki hava araçlarının envantere eklenmemesi tepki çekti. Bakanların açıklaması ise kafa karıştırdı. İçişleri Bakanı Soylu gece görüşlü helikopterlerin uçuşa başlayacağını söyledi.

TWEET’LERLE MÜCADELE ALEVLERE KARŞI VERİLEN MÜCADELEDEN DAHA SIKI

Orman Bakanı Kirişçi de gece gören 10 helikopterin 4 Temmuz’da envantere dahil edileceğini kaydetti. Bakanların ifadeleri ‘Harekete geçilmesi için ormanların yanması mı beklendi. Yangın bürokrasi beklemez’ eleştirilerine yol açtı. Alevlerle mücadelede gösterilmeyen çevikliğin sosyal medya paylaşımlarına karşı gösterilmesi ise dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü, suç unsuru içeren paylaşımlarla ilgili işlemlere başlandığını bildirdi.

ORMAN YANIYOR HELİKOPTER İHALE BEKLİYOR

Marmaris’teki yangında 4 bin futbol sahası büyüklüğünde alan küle döndü. Gece görüşlü helikopter bulunmaması nedeniyle alevlere havadan yalnızca gündüz müdahale edilebilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Bakanların açıklaması da kafa karıştırdı. İçişleri Bakanı “Gece görüşlü helikopterler uçuşa başlayacak” dedi. Orman Bakanı 4 Temmuz’u işaret etti. ‘Şimdiye kadar ne beklendi’ tepkileri yükseldi.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde üç gün önce ormanlık alanda başlayan yangının söndürme çalışmaları devam ediyor. Ekipler gece boyunca çalışmalara katılırken alevlerin Marmaris-Datça karayoluna inmemesi için yoğun çaba harcandı. Bazı evler tahliye edilirken bölgede asker ve polis desteğiyle önlemler artırıldı. Rüzgarın etkisiyle gece boyunca genişlemeye devam eden yangına sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale yeniden başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son durumla ilgili açıklama yaptı. Kirişçi, yangına yakın bölgedeki 103 aile ve 274 bireyin tahliye edildiğini belirterek “12 uçak ve 45 helikopterimiz var bugün itibariyle. Dün 41 olan sayı bugün 57’ye çıktı. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. Dost ve kardeş ülkelerden bize yardım talepleri geldi. Katar 3 helikopter, Azerbaycan 1 uçak tahsis etmeyi teklif etti. Bunu değerlendirdik. 48 helikopterimiz, 13 uçağımız var. Toplam 61 hava aracı olacak” dedi.

Sahada, bin 100’ü Orman Genel Müdürlüğünden olmak üzere diğer kurumlardan da katılımlarla toplam 2 bin 600 civarında personel olduğunu bildiren Kirişci, iş makineleri, dozerler, greyderler ve TOMA’larla çalışmaların devam ettiğini aktardı.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER TEMMUZ'DA

Gece görüşlü hava araçlarının olmadığı yönündeki eleştirilere değinen Kirişci, dünyada gece görüşlü araçları yapıp pazarlayan ülke ve firma sayısının sınırlı olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Biz 10 tane gece görüş özelliği de olan helikopterimizi 4 Temmuz itibarıyla inşallah envanterimize kaydetmiş olacağız. 4 Temmuz geldiğinde takdir ederseniz ki ihale sürecinde ‘55 helikopter, 20 uçak hemen alın size verdik’ demiyorlar, bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Şu anda 27 helikopterimiz, 2 tane Kara Kuvvetlerinden 5 tane de jandarmadan aldığımız için söylüyorum, 27 helikopterimiz, kiraladığımız, kendi helikopterlerimiz. Dolayısıyla bu 55’e tamamlanacak. Aynı şekilde uçaklarımız var, bunlar da 20’ye tamamlanacak”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yangınlarda bir takım çevrelerin kaos oluşturmaya yönelik bir anlayışa hakim olduğunu belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Şimdi 60’ın üzerinde hava aracı görünce, gece görüşlü araçlar nerede diyorlar. Türkiye’nin hava aracı açısından başta aldığı tedbirler senkronize bir çalışma ile 21 Haziran Marmaris yangını için devam etmektedir. Gece görüşlü helikopterle ilgili ‘acaba biz ne yapabiliriz’ diye düşündük. Bunun iyi planlaması lazım. Bu planlamaları yaptık. Türkiye her meselesini yönetecek kudrete mevcuttur. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın uçuşlarına başlayacaktır. Başından beri tedbirli davranıyoruz.”

Soylu, yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitleri ve ellerinde şüpheli bir kişi olduğunu da açıklayarak ‘’Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız’’ diye konuştu. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı da yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanın yandığını aktararak, “Biz akşam rüzgarın etkisinin az olduğu saatlerde müdahale etmiş olsaydık, çoktan söndürmüş olurduk. Biz burada yangınla savaşıyoruz. Herkes birbirine yardım etmeli. Eksiklerimizi birlikte kapatmalıyız. Bizde bir güven duygusu zafiyeti var. Kimse kimseye güvenmiyor. Helikopterinden tutun gelenlere kadar, verilen rakamlara kadar inanılmıyor. Bizim bunu gidermemiz lazım.” dedi.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı. Bakan Soylu, “S.A. isimli şahıs kendisi itiraf etti. O bölgeyle ilgili geçmişten kalan ticari bir anlaşmazlık sebebiyle kızarak yaktığını söyledi” dedi.

24-haziran-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN