TGC: İktidar basın kartıyla gazeteciliği denetleyemez

TGC: İktidar basın kartıyla gazeteciliği denetleyemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla değişen Basın Kartı Yönetmeliği'ne Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden tepki geldi. TGC, yaptığı açıklamada, "İktidar basın kartıyla gazetecilik mesleğini denetleyemez" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla değişen Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki ucu açık bazı maddeler tepkilere neden oldu. Yeni düzenlemeyle basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlara 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardım etmekten hüküm giymemiş olmak' ibaresi eklendi.

"HUKUKUN GÜVENİLİRLİĞİ İLKESİ İLE BAĞDAŞMIYOR"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yönetmelikteki değişiklik sonrası yazılı basın açıklaması yayımladı. "İktidar basın kartıyla gazetecilik mesleğini denetleyemez" başlığıyla yayımlanan açıklamada, yönetmelikte bu kadar çok değişiklik yapılması ya da her iktidar değişikliğinde yeniden yönetmelik yayınlanmasının hukuk güvenilirliği ilkesi ile bağdaşmadığı belirtildi.

"İKTİDAR KİMİN GAZETECİ OLACAĞINA KENDİ KARAR VERMEYİ HEDEFLİYOR"

Yönetmelik değişiklikleri ile iktidarın gazetecilik mesleğini kendi düşüncesi doğrultusunda; 'düzenleme ve disiplin altına almaya çalışma geleneğini' sürdürdüğünün ifade edildiği açıklamada, "İktidar kimin gazeteci olacağına kendi karar vermeyi hedeflemektedir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 4 Kasım 2020 tarihli ve YD İtiraz No:2020/471 sayılı kararı ile yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali sonucunda iktidar tarafından değişiklikler yapılmıştır. Ancak son yönetmelikte de aynı hukuki sakatlıklar sürmektedir" denildi.

"SINIRSIZ KEYFİYETİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

"Yönetmelik ile iktidara tanınan sınırsız keyfiyeti kabul etmek mümkün değildir" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Basın kartı taşımak gazeteci olunduğu anlamına gelmemektedir. Bugün birçok çok basın kartı taşıyan gazetecinin, gazetecilik mesleğinin özüne ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan ilkelere aykırı hareket ettiği de bir gerçektir. Son dönemde yaşananlar, ortaya saçılanlar da bunu göstermektedir.

SÜREKLİ BASIN KARTI DÜZENLEMESİ

Yönetmelikteki özellikle 25. Madde değişikliği ile Sürekli Basın Kartı taşıyan meslektaşlarımızın basın kartlarının iptali tek taraflı bir komisyon incelemesi ile mümkün hale gelecektir. Bugüne kadar iktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerini haberleştirdiği için yüzlerce gazetecinin kartı iptal edilmiş, yine yüzlerce gazetecinin kartı ‘incelemede’ diyerek sahiplerine verilmemiştir.

"BASIN KARTI GAZETECİLERİN DENETLENMESİ AMAIYLA KULLANILAMAZ"

Bugün uygulamada basın kartı taşıyan meslektaşlarımızdan çok daha fazla basın kartsız çalıştırılan muhabir, foto muhabiri ve kameraman bulunmaktadır. Basın kartı gazetecilik mesleğinin ruhsatı değildir. Basın kartı gazetecilerin denetlenmesi amacıyla kullanılamaz. İktidarı bir kez daha Basın Kartı Yönetmeliği ile ilgili hukuka aykırı değişiklik yapmaktan vazgeçmeye, evrensel gazetecilik ilkelerine uymaya ve saygı göstermeye çağırıyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN