Toplu taşıma isyanına net yanıt! Ne artış var ne de kesinti: Kimse ücret ödemeyecek

Toplu taşıma isyanına net yanıt! Ne artış var ne de kesinti: Kimse ücret ödemeyecek

Toplu taşıma ücretleri son zamanlarda büyük tartışmalara neden oluyor. Artan fiyatların üzerine gözler bu kez de 65 yaş ve üzeri vatandaşlara çevrildi. Şoförler tarafından tepkiyle karşılanan duruma son noktayı koydular. İşte tüm detaylar…

Toplu taşımayı uzun yıllardır ücretsiz bir şekilde kullanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar son günlerde en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Ücretsiz biniş hakkı için yaş sınırlandırılmasında yeni fikirler ortaya atıldı. Artan ücretlerin ardından nasıl bir yol izleneceği ise merakla takip ediliyor. İşte tüm detaylar…

ŞOFÖRLER TEPKİLİ


Özel Halk Otobüsü şoförleri ücretsiz ulaşım desteği için tepkilerine dile getiriyor. TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, kendilerine para verilmemesi durumunda yaş sınırlandırılmasının 80'e çıkarılması gerektiğini söyledi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, Özel Halk Otobüsü kullanan 65 yaş ve üzeri vatandaşların biniş ücretinin yarısını karşılanması talebinde bulundu.

ego-seferleri.jpg

Maliyetlerin artması nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz toplu taşıma kullanımı da sorun oluşturmaya başladı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kara, kendilerine destek verilmemesi durumunda yapılan düzenlemeyi durduracaklarını belirtti.
Piyasada yaşanan fiyat artışları sürücüleri de olumsuz etkiliyor. Artan maliyetlerden, akaryakıttan, yedek parçalardan, personel maaşlarından dolayı esnafın zor durumda olduğunu belirten Kurtuluş Kara, Türkiye genelinde 28.100 halk otobüsünün en az 7.000'ine çalışamaz durumda olduğunu söyledi.

ucretsiz-ulasim.jpg

SEÇİMDEN ÖNCE 16 TL ŞİMDİ 39 TL

Seçimlerden önce akaryakıt fiyatlarının 16 TL bandında olduğunu belirten Kara, seçimlerden sonra fiyatların 39 TL'ye kadar yükseldiğini söyledi. Ankara'da günde ortalama 350 bedava yolcu taşıdıklarını belirten Kara, “15 lira çarpı 350 günlük yaklaşık 5.000 lira eder. İnanın Türkiye’de halk otobüsü sektörü diye bir sektör kalmayacak." sözlerini dile getirdi. Ankara merkezde çalışan halk otobüslerinin günlük ortalama 4800 TL ciro ve 7000 TL maliyeti olduğunu belirten Kara, ücretsiz kullanım hakkındaki açıklamalarına devam etti.

ego-sefer.jpg

YAŞ SINIRI 80'E YÜKSELTİLMELİ

Günlük 1300 ile 1500 kişinin ulaşım kartını usulsüz bir şekilde kullandığını belirten Kara, ulaşım kartlarının üzerinde olması gereken fotoğraf ve ismin silinmiş olduğuna dikkat çektim. Ücretsiz abonelerin yerine ailesinden birinin ya da arkadaşının bindiğini dile getiren Kara, bunun bir nevi hırsızlık olduğuna değildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan ulaşım kartlarının usulü aykırı bir şekilde kullanıldığını aktaran Başkan Kurtuluş Kara, kişilerin usulsüz kullanımı durumunda 200 tam bilet cezası uygulanacağını belirtti. 65 yaş sınırına 80'e yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Kurtuluş Kara, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:


"Ankara ve İstanbul`da tam ücretler 15 lira. Bakanlığımız bize 8 lira ödesin. Yeter ki bizle masaya bir otursun desin ki, 'Arkadaşlar buyurun ben bunun yarısını ödeyeceğim.', taşıyalım." talebini ileten Kara, "Bize para verilemeyecekse sınırlamanın 80 yaşına çekilmesi lazım. Bugün hükümetimiz 65 yaşında, araçlara ücretsiz binebilir diye yasal hak tanıyor. Ancak bu kişi 69 yaşına kadar çalışabilir, trafikte otobüs kullanabilir, ticari taksi kullanabilir diye kanun da var."

ego-otobusler.jpg

BAKANLIKTAN NET YANIT


65 yaş ve üstü vatandaşların toplu taşıma ücretleri büyük bir sorun haline dönüşürken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuya net bir yanıt verdi. Engelli ve yaşlı vatandaşların toplu taşımayı ücretsiz bir şekilde kullanacağı işaret edildi. Özel halk otobüslerinde geçerli olan ücretsiz kullanım devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN