Torba yasayla emeklilikte yeni yol açıldı! 1999-2009 arası girişi olanlar dikkat, 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

Torba yasayla emeklilikte yeni yol açıldı! 1999-2009 arası girişi olanlar dikkat, 5 yıl erken emekli olabilirsiniz

1999-2009 arasında sigorta girişi bulunanları ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Erken emeklilik yollarını arayan milyonlarca kişi bir anda dikkat kesildi. 5 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. İşte erken emeklilik yöntemleri…

Milyonlarca kişi tarafından beklenen torba yasa düzenlemesi için gözler TBMM'ye çevrildi. 1 Ekimde açılacak olan TBMM kapsamında yeni düzenlemelerde bir Bir Hayata geçirilecek. AK Parti seçimi beyannameleri arasında yer alan Aile ve Gençlik Bankası için yeni adımların atılması bekleniyor. Ekim ayında Meclise sunulması beklenen ikinci torba yasa kanunu kapsamında yer alan maddeler de oldukça dikkat çekiyor. Annelerin emekliliği, Bağ-Kur prim indirimi, ara zam çalışmaları ile birlikte evlilik kredisi hakkında alınacak kararlar yakından takip ediliyor. Yeni düzenleme ile birlikte 5 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. İşte erken emeklilik yöntemleri…

5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİLİK

Meclise sunulacak torba yasada en dikkat çeken konu ise emeklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Yasa kapsamında Bağ-Kur'lular için beklenen yeni çalışmalar dikkat çekerken küçük esnaf ve çiftçiler de dahil olmak üzere 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim gün şartının 9.000’den 7.200'e çekilmesi bekleniyor.

para-verme.jpg
Kanun teklifi kapsamında öncelikle küçük esnaf tespiti yapılırken daha sonra iş yerinde çalışan işçi sayısı ile birlikte basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma çeşitleri değerlendirmeye alınacak. Tüm sürelerin düzenleme içerisinde yer alıp almayacağı ise yapılan çalışmalar ile belli olacak.

KADINLAR 20 ERKEKLER 25 YIL


EYT düzenlemesi kapsamında Bağ-Kur'lu kadınları 20 yıl yani 7200 gün prim şartını tamamlaması istenirken erkeklerin 25 yıl ve 9.000 gün prim sayısının tamamlanması isteniyor. Yeni düzenlemelerin tüm süreleri kapsaması durumunda Bağ-Kur reformu içerisinde yer alan EYT’li erkek çalışanların yaşlılık aylığı alma hakkı 7200 güne indirilmiş olacak. Kadınla erkek sigortalıların eşitleneceği belirtilirken 9.000 günü tamamlayan EYT’li erkek esnafların daha erken emekli olabileceği belirtildi. Reform kapsamında tüm Bağ-Kur'lular yer alıp almayacağı ise büyük bir önem taşıyor.

para-hesap-1.jpg

KORUMA PAKETİ DEVREYE ALINIYOR


Aile Koruma Kalkanı Paketi için kolları sıvayan yetkililer ev kadınlarına hem sosyal güvence hem de yıpranma payı hakkı tanımış olacak. Uygulama ile birlikte erken emekliliğin yolu açılırken yeni paket için 4 farklı sistem işaret ediliyor. Bu kapsamda ilk bölümde hiçbir sigortası bulunmayanlar ya da bugüne kadar çalışma imkanı olmamış ev kadınlarına sağlanacak sosyal güvence ve emeklilik hakkı yer alıyor.

paraodeme.jpg


Atılacak ikinci adım ise annelerin çocuk sayısına göre erken emeklilik hakkı gündeme geliyor. 3 adım çalışan annelere yönelik olurken yıpranma düzenlemesi ile hem yaş Hem de prim desteği sağlanmış olacak. Yapılan çalışma kapsamında son adım ise doğum borçlanması olarak gündeme gelmektedir. Sigorta sürecinden önce dünyaya gelen çocuklar için de doğum borçlanması hakkı tanımlanmış olacak.

DEVLET TARAFINDAN PRİM ÖDEMESİ YAPILACAK


Yapılan çalışmalar kapsamında sosyal güvencesi ve primi bulunmayan ev kadınları sigorta sisteminde yer alacak. İsteğe bağlı sigorta sistemi ile birlikte tüm anneler sosyal güvence hakkında yararlanma hakkına sahip olacak. Primlerin her üç ayda bir devlet tarafından karşılanacağı vurgulanırken ev kadınlarının daha az prim ödeyerek erken emekli olma hakkından yararlanabileceğinin altı çizildi. Kadınlara tanınacak sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetleri de ücretsiz bir hale gelmiş oluyor. Tüm bunların yanı sıra Bağ-Kur', SSK prim eşitliği sağlanırken 5400 gün olarak belirlenen kısmi emeklilik şartı da 4500 güne indirilmiş olacak.

para-verilmesi.jpg

ÇOCUK SAYISI BELİRLEYİCİ OLACAK

Çocuk sahibi olan ev kadınları da artık sigortalı kapsamda yer alacak. Kendilerine sağlanacak prim desteği ile birlikte erken emeklilik hakkına kavuşacak binlerce kadın fiili hizmet zammı ile belirtilen yıpranma payı sistemi sayesinde çocuk sayısına göre prim katkısı ve yaş şartından esnek emeklilik hakkı elde edecek. Bu kapsamda annelerin her yıl primlerine belirli bir miktarda ekleme yapılabilecek. Buradaki en büyük kriter çocuk sayısı olarak işaret edilirken bu sayı yıpranma payı olarak emeklilik hakkında etkisini gösterecek.

para-para.jpg

YENİ EVLENECEKLERE EVLİLİK KREDİSİ GELİYOR


Bir süredir gündemde yer alan Aile ve Gençlik Bankası için çalışmalar devam ediyor. Evlenecek çiftlere yönelik ön ödemesiz ve faizsiz kredi desteği gündemdeki sıcaklığını korurken torba yasa ile birlikte tüm detaylarında belli olması bekleniyor. Torba yasa içerisinde yer alan bir diğer konu ise gençlerin elektronik alışverişinde kullanabileceği vergi indirimi ve 10 GB internet kullanımı olacak. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Çalışmalarda 2 paket var. Biri cep telefonu diğeri 10 GB ücretsiz internet paketi. 10 GB internet konusunda buradaki operatörlerden teklifleri aldık. Cumhurbaşkanımız yakın zamanda açıklama yapacaktır. Vergisiz cep telefonu düzenlemesini Sanayi Bakanlığımız yapıyor Bizde bunlara destek veriyoruz. Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır ve duyurulur" şeklinde konuştu.

para-kazanmak.jpg

EMEKLİLERE ARA ZAM GELİYOR

Artan enflasyon ile birlikte eriyen zamlar içinde ikinci bir zam beklentisi oluştu. Ekim ayında görüşülecek torba yasa içerisinde yer alması beklenen bir diğer konu ise ara zam tartışmaları olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çalışmaların devam ettiğini işaret ederken ara zam ve 3. ikramiye ile ilgili düzenleme torba yasa içerisinde yer alması bekleniyor.

para-odemesi-1.jpg

TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ?

Torba yasa çalışmaları içerisinde taşeronlara ek kadro çalışması yer alması bekleniyor. Düzenlemeler kapsamında kadroya giremeyen taşeronların da torba yasa kapsamında yer alacağı belirtildi. Toplu sözleşme ile birlikte 1 derecedeki memurları verilecek 3600 ek gösterge hakkı da torba yasa içerisinde yer alıyor. Bu düzenlemeleri yapılacak ikinci bir torba yasa teklifinde yer alması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN