Trabzon’da enflasyon ve kayıt dışı konaklama tesislerinin artışı, turizm sektörünü krize sürükledi. Oteller satışa çıkarken, resmi işletmeciler yüksek maliyetler ve düşen turist harcamaları nedeniyle umutsuz. "Kayıt dışılık sektörü bitirme noktasına getirdi" diyen işletmeciler, çözüm bekliyor.
Trabzon’da 2010’larda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle başlayan turizm hareketliliği, pandemi sonrası zirveye ulaşsa da bu yıl yerini hayal kırıklığına bıraktı. Enflasyon ve kayıt dışı konaklama tesislerinin artması nedeniyle otel işletmecileri zor durumda kaldı. Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, "Şehirde taliplisi olan her otel satılmaya hazır. Kayıt dışı işletmeler yüzünden sektör bitme noktasına geldi" dedi.
KAYIT DIŞILIK SEKTÖRÜ DARALTTI
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2023’ün ilk dokuz ayında kenti 648 bin 510 yabancı turist ziyaret etti. Ancak kayıt dışı işletmelerin resmi işletmelerin kapasitesini aşması, sektördeki karlılığı düşürdü. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, resmi yatak kapasitesinin 30 bin olduğu Trabzon’da, kayıt dışı işletmelerin bu sayının iki katına ulaştığı belirtiliyor. Aksu, "Kanunlar Akdeniz ve Ege’de uygulanırken Trabzon’da uygulanmıyor. Bu yüzden işletmeciler kentten çekiliyor" dedi.
"PASTANIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KAYIT DIŞI İŞLETMELERE GİDİYOR"
Turizmde düşüş yalnızca turist sayısına değil, harcamalara da yansıdı. Kuhla Otel sahibi Muhammed Eraslan, "Enflasyon nedeniyle bölgemiz alışveriş açısından pahalı hale geldi. Kayıt dışı işletmeler pastanın büyük kısmını alıyor. Yaz sezonundaki doluluk oranımız yüzde 65’e düştü, kış için beklentilerimiz daha da düşük" diye konuştu.
Tanıtım eksikliği ve bölgedeki turizm fuarlarına katılımın azalması da Trabzon’dan Balkanlara ve Gürcistan’a yönelen turizm hareketini hızlandırdı. Yetkililer, kayıt dışı işletmelerin kontrol altına alınmadığı sürece Trabzon turizminin daha büyük bir krize sürükleneceği uyarısında bulundu.