Trakya'nın altında bomba yatıyor! Deprem uzmanından korkutan açıklama: Büyük Marmara depremini tetikleyebilir

Trakya'nın altında bomba yatıyor! Deprem uzmanından korkutan açıklama: Büyük Marmara depremini tetikleyebilir

Trakya bölgesinin altında adeta bir bomba yatıyor! Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya'dan korkutan açıklama! O bomba, Büyük Marmara Depremi'ni tetikleyebilir...

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Kuzey Anadolu Fay zonunun Marmara Denizi'nden başlayarak Saros Körfezi'ne kadar uzandığını vurgulayarak, bölgenin deprem riskine dikkat çekti. Ganos Fayı'nın 1912'de Tekirdağ Şarköy ilçesi civarında iki büyük depreme neden olduğunu hatırlatan Kaya, Trakya'nın depremlerden olumsuz etkilendiğini belirtti.

MARMARA BÖLGESİ BÜYÜK RİSK ALTINDA

24 il risk altında! Marmara Depremi için tarih verildi - Son Dakika Haberler

Marmara ve Saros kıyılarının yüksek risk altında olduğunu söyleyen Kaya, özellikle sahil yerleşimlerinde zeminin detaylı araştırılması ve buna uygun inşaatların yapılması gerektiğini vurguladı. 1912 yılında meydana gelen depremlerin ardından Trakya'nın güneyini daha çok etkileyecek bir deprem senaryosuna işaret eden Kaya, yapıların depreme dayanıklı olarak tasarlanmasının bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

BÖLGEDE DEPREM KAÇINILMAZ

Kahramanmaraş depremi şiddeti en yüksek 5'inci deprem | Gündem

Mimarlar Odası Edirne Şube Başkanı Atilla Ergin, Saros Körfezi'nden geçen fay hattının Enez ve körfezin birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirterek, bölgede depremlerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Deprem öncesi alınacak önlemlere vurgu yapan Ergin, AFAD'ın çalışmalarına destek olunması ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Nihat Çolak, Ganos Fayı'nın Tekirdağ ve Edirne'nin güneyi için risk oluşturduğunu belirterek, bölgesel olarak deprem risklerine karşı tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Fay hatlarına yakın bölgelerde yaşayanların bu riskleri göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri almalarının önemine değinen Çolak, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

7 ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLUŞTURABİLİR

Bu illerde oturanlar için kırmızı alarm! Deprem için uyarı verildi: 7 büyüklüğünde bekleniyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre Özşahin, Orta Marmara'da kırılacak fayın 7 üzeri büyüklükte bir depreme neden olabileceğini belirtti. Kuzey Anadolu Fayı'na yakın konumda bulunan Tekirdağ'ın deprem riski altında olduğunu ifade eden Özşahin, bölgede alınacak önlemlerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Fayın nerede kırılacağından ziyade, Tekirdağ ve çevresindeki nasıl hissedileceğinin önemli olduğuna dikkat çeken Özşahin, zayıf zeminlerde yapılan binaların deprem etkisi altında daha fazla zarar göreceğini söyledi.

Tekirdağ İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cafer Çetin, kentin deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu belirterek, zemin çalışmalarının hızlandırılması ve yapı stoklarının güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Kentteki binaların çoğunluğunun 1999 öncesi yapılmış olduğunu ve bu yapıların deprem yönetmeliğine uygun olmadığını belirten Çetin, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce başlatılması gerektiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN