TÜİK açıkladı: Türkiye’de internet kullanımı yüzde 92,3’e yükseldi

TÜİK açıkladı: Türkiye’de internet kullanımı yüzde 92,3’e yükseldi

TÜİK'in 2026 Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 16-74 yaş grubunda internet kullananların oranı 2025’teki yüzde 90,9 seviyesinden 2026’da yüzde 92,3’e yükseldi. e-Devlet hizmetlerinden yararlanma oranı yüzde 76 olurken, internetten mal veya hizmet satın alma oranı yüzde 60’a çıktı. En çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları ise yüzde 90 ile WhatsApp, yüzde 77,6 ile YouTube ve yüzde 71,1 ile Instagram oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, 16-74 yaş grubunda internet kullanan bireylerin oranı 2025 yılında yüzde 90,9 iken 2026 yılında yüzde 92,3’e yükseldi. Erkeklerde internet kullanım oranı yüzde 94,8, kadınlarda ise yüzde 89,9 olarak gerçekleşti.

E-DEVLET KULLANIMINDA 25-34 YAŞ GRUBU İLK SIRADA

Araştırmaya göre son 12 ay içinde özel amaçla resmi makamların internet siteleri ve uygulamalarını kullanan, internet üzerinden kamu hizmetlerinden yararlanan bireylerin oranı yüzde 76 oldu. Erkeklerde bu oran yüzde 82,7, kadınlarda ise yüzde 69,4 olarak kaydedildi. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde e-Devlet hizmetlerinden en fazla yararlanan kesim yüzde 93 ile 25-34 yaş grubu olurken, en düşük oran yüzde 31,3 ile 65-74 yaş grubunda görüldü.

Bireylerin e-Devlet hizmetlerini kullanım amaçları arasında ilk sırayı yüzde 65,6 ile resmi makamlar veya kamu hizmetleri tarafından kendileri hakkında saklanan kişisel bilgilere erişim aldı. Bunu yüzde 52,6 ile kamu kurumlarından randevu alma veya rezervasyon yaptırma, yüzde 45,7 ile kamu kurumlarına ait internet sitelerinden bilgi edinme izledi.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPANLARIN ORANI YÜZDE 60’A ÇIKTI

İnternet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin oranı geçen yılki yüzde 55,7 seviyesinden yüzde 60’a yükseldi. Erkeklerde e-ticaret oranı yüzde 63,4, kadınlarda ise yüzde 56,6 oldu. Araştırma, bireylerin yüzde 48,3’ünün son üç ay içinde internet üzerinden mal veya hizmet satın aldığını ya da sipariş verdiğini ortaya koydu.

İnternet üzerinden eğitim, mesleki veya özel amaçlarla öğrenme faaliyeti gerçekleştirenlerin oranı da arttı. Son üç ay içinde internet üzerinden öğrenme faaliyeti gerçekleştiren bireylerin oranı, bir önceki yıla göre 5,2 puan artarak yüzde 22,9’a ulaştı. Bu oran erkeklerde yüzde 22,4, kadınlarda ise yüzde 23,5 olarak ölçüldü.

WHATSAPP EN ÇOK KULLANILAN UYGULAMA OLDU

Araştırmaya göre bireylerin kullandığı sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada yüzde 90 ile WhatsApp yer aldı. WhatsApp’ı yüzde 77,6 ile YouTube, yüzde 71,1 ile Instagram takip etti. Erkeklerde en yaygın kullanılan uygulamalar sırasıyla WhatsApp (yüzde 92,5), YouTube (yüzde 80,1) ve Instagram (yüzde 71,9) olurken; kadınlarda WhatsApp’ın kullanım oranı yüzde 87,6, YouTube’un yüzde 75, Instagram’ın ise yüzde 70,2 olarak belirlendi.

İnternet kullanan bireylerin kullandıkları internete bağlı cihazlar incelendiğinde ilk sırada yüzde 62 ile internet bağlantılı televizyonlar yer aldı. Bunu yüzde 18,6 ile robot süpürge, buzdolabı, fırın ve kahve makinesi gibi internete bağlı ev aletleri, yüzde 16,7 ile akıllı saat, internet bağlantılı spor ve sağlık aksesuarları takip etti.

CİHAZ SEÇİMİNDE FİYAT İLK SIRADA YER ALDI

Araştırmada, son üç ay içinde internet kullanan bireylerin cep telefonu, akıllı telefon, tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayar satın alırken önem verdiği kriterler de incelendi. Katılımcıların yüzde 89,3’ü fiyatı en önemli unsur olarak gösterdi. Fiyatı yüzde 74,7 ile donanım özellikleri, yüzde 69,9 ile enerji verimliliği, yüzde 69,5 ile marka, tasarım veya boyut izledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN