Avrupa'nın genetik geçmişi yeniden yazılıyor: Vikinglerin kökeni ve Keltlerin göç yollarına ilişkin çarpıcı keşif

Avrupa'nın genetik geçmişi yeniden yazılıyor: Vikinglerin kökeni ve Keltlerin göç yollarına ilişkin çarpıcı keşif

Avrupa'da binlerce yıl önce yaşanan göç hareketlerini inceleyen kapsamlı bir genetik araştırma, Kelt ve Cermen dillerinin yayılışına ilişkin yeni bulgular ortaya koydu. 4 bin 700'den fazla antik genomun analiz edildiği çalışmada, Kelt dillerinin yayılımıyla bağlantılı nüfus hareketlerinin Doğu-Orta Avrupa'dan batıya doğru gerçekleştiği belirlendi. Araştırma, Viking kültürünün yükselişinden önce İskandinavya'da yaşanan genetik değişimlere de ışık tuttu.

Avrupa'nın dilsel ve kültürel geçmişine ilişkin uzun süredir tartışılan sorular, antik DNA araştırmalarıyla yeniden değerlendiriliyor. Bilim dergisi Nature'da yayımlanan geniş kapsamlı çalışma, kıtanın farklı bölgelerinde yaşamış toplulukların genetik izlerini karşılaştırarak tarih öncesi göçlerin dillerin yayılışıyla nasıl örtüştüğünü inceledi. Bulgular, Avrupa'nın bugünkü dil haritasının oluşumunda farklı dönemlerde gerçekleşen nüfus hareketlerinin önemli rol oynamış olabileceğini gösteriyor.

4 BİN YIL ÖNCE BALTIK BÖLGESİNDEN İSVEÇ'E GÖÇ

10Haber.net'te yer alan habere göre, araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri, yaklaşık 4 bin yıl önce Baltık bölgesinden İsveç'e doğru gerçekleşen nüfus hareketi oldu.

Bilim insanları, daha önce varlığı bilinmeyen bir topluluğa ait genetik izler tespit etti. Antik DNA analizleri, bu toplulukla bağlantılı genetik soyun zaman içerisinde İskandinavya'dan Orta, Güney ve Batı Avrupa'ya, ardından Britanya Adaları'na kadar yayıldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, söz konusu nüfus hareketlerinin erken Cermen dillerinin gelişimi ve ilk rün yazıtlarının ortaya çıktığı dönemle zamansal açıdan örtüştüğünü belirledi.

ANGLO-SAKSON GÖÇLERİNE GENETİK KANIT

Çalışmada Britanya'daki Anglo-Sakson topluluklarına ait antik DNA örnekleri de değerlendirildi.

Bu topluluklarda, İskandinavya ve kıta Avrupası'ndaki nüfus hareketleriyle ilişkilendirilen genetik özelliklerin güçlü biçimde temsil edildiği görüldü.

Bulgular, Eski İngilizcenin gelişiminde rol oynayan toplulukların Britanya'ya ulaşmasında kıta Avrupası kaynaklı göçlerin etkili olduğuna ilişkin görüşleri destekledi.

KELT DİLLERİNİN YAYILIŞINDA DOĞUDAN BATIYA GÖÇ İZİ

Araştırma, Kelt dillerinin Avrupa'daki kökeni ve yayılışı hakkındaki tartışmalara da yeni veriler sundu.

Tarihsel dilbilim alanında uzun süredir Kelt dillerinin Atlantik kıyılarında mı yoksa Avrupa'nın iç kesimlerinde mi ortaya çıktığı tartışılıyor.

Genetik analizlerde, yaklaşık 2 bin 800 yıl önce Doğu-Orta Avrupa kökenli toplulukların Batı Avrupa ve Britanya'ya doğru hareket ettiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu göçlerin Kelt kültürünün ve dillerinin batıya yayılmasıyla bağlantılı olabileceğini değerlendirdi.

Bununla birlikte genetik bulgular, söz konusu nüfus hareketlerini ortaya koysa da göç eden toplulukların hangi dili konuştuğunu tek başına kesin olarak belirlemiyor.

İSKANDİNAVYA'YA TERSİNE GÖÇ: VİKİNGLERİN GEÇMİŞİNE YENİ BAKIŞ

Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu, Cermen dillerinin yayılmasının ardından Avrupa'da göç hareketlerinin yön değiştirmesi oldu.

Antik DNA verileri, günümüz Almanya'sının bulunduğu bölgelerden İskandinavya'ya doğru yeni nüfus hareketleri yaşandığına işaret etti.

Bilim insanları, bu genetik değişimin modern İskandinav dillerinin atası kabul edilen Eski Nors dilinin gelişimi ve Viking kültürünün yükselişiyle ilişkili tarihsel süreçle örtüştüğünü belirtti.

Bulgular, Vikinglerin kökenini tek bir topluluğa dayandırmaktan ziyade İskandinavya'nın farklı dönemlerde kıta Avrupası ile kurduğu nüfus ilişkilerinin önemini ortaya koydu.

DİLLERİN TARİHİ ANTİK DNA İLE AYDINLATILIYOR

Araştırmada kullanılan 4 bin 700'ü aşkın antik genom, Avrupa'daki tarih öncesi toplulukların hareketlerini geniş bir zaman aralığında inceleme imkânı sağladı.

Elde edilen sonuçlar, büyük göç dalgaları ile dilsel ve kültürel değişimler arasında önemli bağlantılar bulunduğunu gösterdi.

Ancak araştırmacılar, genetik değişimlerle dillerin yayılması arasındaki ilişkinin her zaman doğrudan olmadığını vurguladı. Bir dilin farklı topluluklar tarafından benimsenmesi, büyük çaplı nüfus hareketleri yaşanmadan da gerçekleşebiliyor.

Bu nedenle Kelt, Cermen ve İskandinav dillerinin gelişimini daha ayrıntılı açıklayabilmek için genetik bulguların arkeolojik ve dilbilimsel verilerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN