Tüketicinin sağlığıyla oynuyorlar: 300 TL'nin altında satılan bala dikkat!

Tüketicinin sağlığıyla oynuyorlar: 300 TL'nin altında satılan bala dikkat!

Mersin'de arıcılar, gerçek balın maliyetinin yaklaşık 200 TL olduğunu ve 300 TL'nin altında satılan ürünlerin bal olmadığını belirterek vatandaşları uyardı. Glikoz ve aromatik maddelerle hiçbir arı görmeden fabrikada üretilen ürünlere dikkat çeken arıcılar, "Bunlar hem arıcılığı tehdit ediyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynuyor." dedi.

Yüksek enflasyon, giderek artan hayat pahalılığı ile eriyen alım gücü vatandaşı "en ucuz" arayışına iterken özellikle gıda sektöründeki bazı fırsatçılar tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor.

9234997.jpg

Türkiye'de birçok alanda üretim merkezi olan Mersin'de arıcılar, bal üretimine başladı. Kovanlarını doğaya çıkararak üretime geçen arıcılar hasada hazırlanıyor. Hasat öncesinde bazı marketlerde "bal" adı altında satılan ürünlere dikkat çeken arıcılar, bu ürünleri arı görmeden fabrika ortamında üretildiğini ve yapay olduğunu vurguladı.

9234998.jpg

'BALIN ÜRETİCİYE MALİYETİ 200 TL'

Piyasada ucuza satılan ballara ilişkin konuşan Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, "Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünler 49-50 TL’ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Bu sene balın üreticiye maliyeti 200 TL’nin altında değil." dedi.

9234995.jpg

Bu sene sezondan umutlu olduklarını kaydeden Kurt, glikoz ile üretilen ürünler hakkında uyarılarda bulundu.

9234994.jpg

'TÜKETİCİLERİN SAĞLIĞIYLA OYNUYOR'

Raflarda bal adı altında balla alakası olmayan ürünler olduğunu ifade eden Kurt, "Bunlar tamamen hiç bir arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir ettiğimiz ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde ediliyor. Hiç bir şekilde arıyla alakası yoktur. Bununla ilgili bakanlığımız önlemler almaya çalışıyor ama yeterli değil. Biraz daha acil ve caydırıcı cezaların olduğu bir döneme geçilmesi gerekiyor. Bunlar hem arıcılığı tehdit ediyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynuyor." ifadelerini kullandı.

9235000.jpg

'300 TL'NİN ALTINDAYSA GERÇEK BALLA ALAKASI YOKTUR'

Balın sadece kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL bandında olduğunu belirten Kurt, "Raflarda 49-50 TL'ye satılanların bal ile hiç bir alakası yoktur. Biz 2023 yılında balın toptan maliyetini çıkardık. O tarihte 125-130 TL bandında bir üretim maliyeti çıkarmıştık. Bu sene 1 kilogram balın üreticiye maliyeti 200 TL’den aşağı değildir. Piyasada 300 TL altında satılıyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakası yoktur." dedi.

9235001.jpg

'ÜRÜNÜN NEREDEN GELDİĞİNİ ARAŞTIRMALARI LAZIM'

Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Kurt, "Tüketicilerimize gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulaşmalarını tavsiye ederim. Aldıkları ürünün nereden geldiğini kesinlikle araştırmaları lazım. Birçok bal adı altına marka oluşturulmuş, ambalaj yapmış ve bunu marketler üzerinden satış yapan isimler mevcut. Bunların bir çoğu bal değildir, bu da sektörümüzün kanayan yarasıdır." diye konuştu.

9235002.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN