Tunceli’de yetişiyor ama kıymetini Ruslar biliyor! Doğanın mucizesi: Hem fiyatı hem de faydaları çok konuşuluyor

Tunceli’de yetişiyor ama kıymetini Ruslar biliyor! Doğanın mucizesi: Hem fiyatı hem de faydaları çok konuşuluyor

Doğada insan sağlığı için faydalı çeşit çeşit besin yetişiyor. O besinlerden biri var ki o da Tunceli’de yetişiyor ama kıymetini Ruslar biliyor. Hem fiyatı hem de faydaları çok konuşulan bu besin doğanın mucizesi olarak tanımlanıyor…

Türkiye’de doğada kendiliğinden yetişen ve şifa saçan çeşitli bitki, sebze ve meyve bulunuyor. Tunceli ile Adana bölgelerinde yetişen, Rusların gözbebeği olan bu sebze ise bin bir emekle toplanarak pazarlarda satılıyor. Faydaları say say bitmeyen, ayı sarımsağı ya da ramsons sarımsağı olarak da bilinen sebzenin kilosu dudak uçuklatırken, sağlık üzerindeki etkileri de şaşırtıyor…

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Antioksidan bakımından oldukça zengin olan yabani sarımsak, bağışıklığa büyük destek sağlıyor. İçeriğindeki antioksidanlar, vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savaş açarak bağışıklığı güçlü tutuyor.

tuncelide-yabani-sarimsak-1.jpg

KAN BASINCINI DENGELİYOR

Yabani sarımsak, kan damarlarını genişleterek kan basıncının düşmesini sağlıyor. İçeriğindeki bileşenler, kan akışını artırıyor ve kalp sağlığına destek oluyor. Düzenli tüketimde ise yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yarıyor.

DAMARLARI AÇARAK KOLESTEROLÜ DENGELİYOR

Tunceli'nin dağlarında özel olarak yetiştirilen yabani sarımsak, LDL ("kötü") kolesterol seviyelerini düşürmek ve HDL ("iyi") kolesterol seviyelerini artırmak için faydalı olabiliyor. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltarak damar tıkanıklığını önlüyor.

tuncelide-yabani-sarimsak-2.jpg

KANSERDEN KORUYOR

İçeriğindeki sülfür bileşikleri sayesinde anti-kanser özellikleri bulunan bu besin, kanser hücrelerinin büyümesini önlüyor, tümör oluşumuna engel oluyor ve kanser riskini en aza indiriyor. Özellikle mide, kolon, prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu etkileri olduğu biliniyor.

SİNDİRİMİ DESTEKLİYOR

Yabani sarımsak, sindirimi destekleyen prebiyotik lifler barındırıyor. Bu lifler, sindirim sistemini düzenleyerek, bağırsak sağlığını koruyor ve sindirim sorunlarını önlüyor.

İLTİHABI KURUTUYOR

Yabani sarımsaktaki anti-enflamatuar bileşenler iltihaplanmayı azaltabiliyor. Böylece eklem ağrısı, romatizma ve diğer iltihap hastalıkları ortadan kalkıyor.

tuncelide-yabani-sarimsak-3.jpg

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Yabani sarımsağın, içeriğindeki antioksidanlar ve besin maddeleri sayesinde hafızayı ve bilişsel fonksiyonları iyileştirici etkisi bulunuyor. Özellikle yaşlılık sürecinde bilişsel gerilemeye engel olan bu besin, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Yabani sarımsak, sağlık bakımından çeşitli faydaları olan besleyici bir bitki olarak biliniyor. Fakat, herhangi bir sağlık sorununda tedavi amacı ile kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmak gerekiyor. Yabani sarımsağın fazla tüketilmesi bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına veya alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için dengeli tüketim büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN