Türk ürünü bile değil ama kamyon kamyon satıyor! Kilosu 100 TL'ye yükseldi, Rus zenginlerin sofralarını süslüyor

Türk ürünü bile değil ama kamyon kamyon satıyor! Kilosu 100 TL'ye yükseldi, Rus zenginlerin sofralarını süslüyor

Türkiye'de yetişmeyen Ancak son yıllarda popüler hale dönüşen o ürün Türk topraklarında resmen yok satıyor. Rusların talebine yetişmek için canla başla savaşan üreticiler kilosunu 100 TL'den satıyor.

Antalya'da sebze meyve komisyonculuğu yapan Tahsin Yılmaz hasadın az olduğu süreçte tropikal meyvelerden Bir tır dolusu avokadoyu kilosu 5 dolardan Rusça pazarına göndermeyi başardı. Ürünün az olması nedeniyle talebe yetişemediklerine ifade eden Yılmaz, Moskova'da en çok Türk avokadosunun tercih edildiğini vurguladı.

FİYATLAR 100 GÜLDÜRÜYOR

Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık %70'i Antalya'dan karşılanırken fiyatlarda yüz güldürüyor. Ağaçlardan az da olsa fuerte ve bebek cinsi iki meyvenin hasadının yapılabildiği belirtildi. Son yıllarda popüler meyveler arasında yer alan avakadonun bir ay içerisinde %50 fiyat artışı yaşadığı gözlerden kaçmadı. Geçtiğimiz ay kilosu 50 TL tanesi ise 15 TL'den satılan avakadonun fiyatında %50 bir artış yaşandı.

turk-avokadosu.jpg

Tadı, kıvamı, kokusu, yağlı olması nedeniyle Ruslar tarafından tercih edilen Türk avokadosu resmen yok satıyor. Senin az olduğu bir süreç içerisinde Büyük bir riske girerek bir tırlık sipariş alan Tahsin Yılmaz, 18 ton avokadoyu Rusya'ya gönderdi. Taleplere yetişemeyen Yılmaz, Türk avokadosunun Moskova'da tercih edilen bir meyve olduğunu vurguladı.

RUSLARIN FAVORİSİ

45 senedir Antalya'da sebze meyve komisyonculuğu yapan Tahsin Yılmaz, bu mevsimde hazırlanması zor bir sipariş aldığını ifade etti. Siparişi yetiştiremeyeceğini düşünen Yılmaz, “Gazipaşa’da bize tüm üreticilerimiz bize destek oldu. Avokadonun şuan fuerte ve bebek olmak üzere iki çeşidi var. Rusya en çok fuerte cinsini tercih ediyor. Tat ve yağ bakımından çok üstün, başka ülkelerden gelenler bizimki kadar tatlı değil. O nedenle Türkiye’den giden avokado Moskova’da büyük talep görüyor. Şubat ayında bir tır dolusu avokado yapıp Rusya’ya göndermek gerçekten bir başarı hikayesidir. Ürünü bu mevsimde bulmak çok zor. Biz bunu başardığımız için çok mutluyuz” sözlerini aktardı.

avakoda.jpg

100 TL'DEN SATILIYOR

En çok Antalya'da üretimi yapılan avakadonun fiyatlarının bir ay öncesine göre %50 arttığını vurgulayan Yılmaz, üreticinin memnun olduğunu aktardı. Bebek cinsi avokadonun Türkiye'de uygun fiyata satıldığını ifade eden Yılmaz, Rusya'da ise çok daha pahalı olduğuna değindi. Bebek cinsel avokadonun olgunlaşması durumunda tadının güzel olduğuna değinen Yılmaz, “Bebek avokadonun kilosu 100 TL, fuertenin de tanesi 30 TL, kilogram olarak 100 TL fiyatı var. Türkiye’de şuan avokadonun ortalama fiyatları 100 TL civarında” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN