Türkiye doğalgazın kalbi oluyor! Enerjide yeni yol haritası çizildi: Rus enerji bakanı tarih verip duyurdu

Türkiye doğalgazın kalbi oluyor! Enerjide yeni yol haritası çizildi: Rus enerji bakanı tarih verip duyurdu

Rus Enerji Bakanı Novak, Türkiye’deki doğalgaz merkezi projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Enerjide yeni yol haritası çizilirken Türkiye’nin bulunduğu kritik konum oldukça önemli gündem başlıkları arasında yer alıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bloomberg’de yer alan habere göre, Avrupa’daki doğalgaz talep düşüşünü ve bu durumun sektörü nasıl etkilediğini anlatan Rus Enerji Bakanı Novak, Rus enerji sektöründeki istikrarlı duruşun altını çizdi. Bu seneki petrol ve doğalgaz gelirinin 9 trilyon ruble civarında olacağını belirterek Türkiye’deki doğalgaz merkezi projesine de değindi.

“2 YILDA 100 MİLYAR METREKÜPTEN FAZLA AZALDI”

Rus devlet kanalı Rossiya 24'e yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Rus Enerji Bakanı Novak, Avrupa’da yaşanan gelişmeler sonucunda enerji sektörünün nasıl etkilendiğine dair bilgilerini paylaştı. Novak, "Avrupa'da doğalgaz tüketiminin 2021'den bu yana 100 milyar metreküpten fazla azaldığını görüyoruz. Tüketimlerin 2021'de 609 milyar metreküpten, bu yıl 490 milyar metreküpe gerilemesi bekleniyor” dedi.

yeni-proje-32.jpg

Enerji sektöründe gözle görülür bu düşüşün, Avrupa’da gübre bir gül kimya ve metalürji gibi doğalgaz tüketen sanayilerdeki üretimin azalmasıyla ilişkili olduğunu ifade eden Novak, "Aynı zamanda şirketlerin, ABD gibi enerji kaynaklarının daha ucuz olduğu pazarlara gittikleri anlamına da geliyor” diye konuştu.

“RUS ENERJİ SEKTÖRÜ İSTİKRARLA ÇALIŞIYOR”

Novak, Rus enerji sektörünün istikrarlı adımlarla yoluna devam ettiğini ifade ederek bütçeye katkı sağladıklarını söyledi. Novak, Rusya Maliye Bakanlığı tahminlerine göre petrol ve doğalgaz gelirleri bu yıl yaklaşık 9 trilyon ruble (yaklaşık 98 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşecek ve bu da 2021 seviyesine yakın” ifadelerine yer verdi.

Brent petrolün varil fiyatının gelecek yıl 80 ila 85 dolar arasında olabileceğini ifade eden Novak, küresel petrol fiyatlarında bu sene yüksek oranda istikrarlı bir çizgi izlendiğini söyledi.

yeni-proje-33.jpg

TÜRKİYE’DEKİ PROJE İÇİN TARİH VERDİ

Novak, Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de kurulması planlanan doğalgaz merkezi ile alakalı bazı açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

"Ortaklarımızla uygun bir yol haritasının hazırlanması konusunda anlaştık ve bu da yakın zamanda onaylanacak. Söz konusu yol haritası çerçevesinde projenin uygulanmasına başlayacağız. Türk ortaklarımız deneyimlerimizi öğrenmek için yakında St. Petersburg'u ziyaret edecekler ve bunun, Türkiye'de bir elektronik platform ve merkez kurmak için yararlı olacağından eminim. Projenin 2024'te hayata geçmeye başlamasını umuyoruz."

Ayrıca ABD’nin yaptırım listesinde bulunan ve Rusya’nın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesi olan Arktik LNG 2 için açıklama yapan isim, projenin ilk sevkiyatının 2024 yılının ilk çeyreğinde başlayacağını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN