Türkiye haritasında şehirler kahverengi! Türkiye'nin yüzde 70'ine kötü haber var, resmen sonumuz geliyor

Türkiye haritasında şehirler kahverengi! Türkiye'nin yüzde 70'ine kötü haber var, resmen sonumuz geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan Türkiye haritasında şehirler kahverengi oldu. Kuraklık riskinin arttığı Türkiye’nin yüzde 70’ine kötü haber gelirken içler acısı tablo da gözler önüne serildi…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından derlenen Nisan ayı raporuna göre, Türkiye’de yağışlar geçen senenin aynı dönemine kıyasla %67 oranında, normaline göre de %50 oranında düşüş yaşadı. Karadeniz Bölgesi, son 64 yılın en düşük yağışını alırken, Nisan 2024 son 53 yılın en sıcak Nisan ayı olarak kaydedildi.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 70’İ KURAKLIK TEHLİKESİNDE

Meteorolojinin Nisan 2024 meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin haritaları da, pek çok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığını ortaya koyuyor. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritası kapsamında Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin'in bazı bölgeleri, Güneydoğu Anadolu'nun batısı, Hakkari ve Van çevreleri haricindeki tüm Türkiye'de 'şiddetli kuraklık (acil durum)' ibaresine yer veriliyor.

Türkiye’nin yaklaşık %70’i şiddetli kuraklık yaşadığını ortaya koyan haritaya göre, geride kalan bölgelerin de yine önemli kısmı orta şiddete ve hafif kurak tehlikesi altında görülüyor. Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasına göre de Orta Karadeniz, Muğla'nın doğusundan Antalya'nın batısına olan bölge, Uşak-Kütahya'nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir'de bazı bölgeler 'olağanüstü kurak' olarak gösterildi. Bu bölgelerin daha geniş çevreleri incelendiğinde ise yine Türkiye’nin büyük bir bölümünün çok şiddetli kurak, şiddetli kurak ve orta kurak tehlikesi altında olduğu gözlemleniyor.

kuraklik.jpg

YAĞIŞLARDA %50 DÜŞÜŞ

Türkiye’ye genel bakıldığında Nisan ayındaki yağış, normalinin ve geçen yılın aynı dönemine göre azalış gösterdi. Nisan ayı normali (1991-2020) 57,5 kilogram, 2023 yılı nisan ayı yağışı 86,8 kilogram iken 2024 yılı Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram oldu. Yağışlar normaline göre yüzde 50, geçen yıl nisan ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldı.

Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer %80’den fazla azalışa gitti. İller içinde normale göre en fazla azalma ise %85’le Artvin ile Ardahan’da kaydedildi.

KARADENİZ’DE 64 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bütün bölgelere normalin altında yağış düşerken, en fazla azalma ise %84’le Karadeniz’de oldu. Bölgenin 2024 Nisan yağışları son 64 yılın en düşük seviyesine ulaştı. En az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan'da kaydedilirken, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan'da son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

kuraklikk.jpg

EN FAZLA YAĞIŞI HAKKARİ ALDI

İl geneli yağışlarda en fazla yağış ise 95,7 kilogram ile Hakkari'de yaşandı. En fazla artış ise %61’le Çanakkale’de kaydedildi. İstanbul Avrupa Yakası, Kırklareli, Çanakkale ve Mersin Mut çevrelerinde %60’dan fazla artışlar gözlemlendi.

Türkiye geneline bakıldığında Nisan’da 1991-2020 normali 10,8 gün olan yağışlı gün ortalaması bu yıl Nisan’da 5,9 yağışlı güne geriledi. Yağışlı gün sayıları ge Bölgesi, İç Anadolu'nun ve Akdeniz Bölgesi'nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde 5 günün de altına düştü. Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

Bu yıl Nisan ayında, normale göre kıyaslandığında yağışlarda Marmara bölgesinde %58 azalma kaydedildi. Ege’de %67, Akdeniz’de %70, İç Anadolu’da %65, Karadeniz’de %84, Doğu Anadolu’da %65, Güneydoğu Anadolu’da ise %36 azalma kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN