Türkiye ile Yunanistan ilişkileri sağlamlaştırıyor: Ege'de ortak devriye

Türkiye ile Yunanistan ilişkileri sağlamlaştırıyor:  Ege'de ortak devriye

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık'taki ziyareti sonrası normalleşme sürecine giren Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde göçe karşı işbirliği süreci başlıyor. Yunanistan basını, Ankara ve Atina'nın, Ege'de insan kaçakçılığına karşı işbirliğini güçlendirdiğini yazdı. Bu kapsamda ortak devriyelere hazırlık da yapıldığı belirtildi.

Türkiye ile Yunanistan'ın ilişkileri uzun Doğu Akdeniz'deki hidro karbon çalışmaları nedeniyle uzun süreden beri sorunlu bir dönem yaşıyordu. Sıkıntılı süreç iki ülkenin de seçime gittiği Mayıs ayında hat safhaya çıkmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık'ta Atina'ya yaptığı ziyaret uzun süreden beri kriz halinde olan ilişkilere normalleşmenin önünü açmıştı.

Karşılıklı iyi niyet ve dostluk mesajları verilmesi normalleşme sürecini de sağlamlaştırdı. İyiye giden ilişkiler kapsamında iki ülkenin Ege'de göçe karşı işbirliğine gideceği belirtildi. Yunan basınına göre Ankara ve Atina Ege Denizi'nde insan kaçakçılığını durdurmak için işbirliğini yoğunlaştırmaya karar verdi. İki ülke arasında Ege'de ortak devriye yapılması gündeme geldi.

YUNAN BAKAN TÜRKİYE'YE GELDİ

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanı Christos Stylianides, 19 Ocak'ta Türkiye'yi ziyaret etti ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüştü. Ta Nea'nın aktardığına göre devam eden temaslar sonucunda Türk ve Yunan sahil güvenliği servisleri, insan kaçakçılığını önlemek için devriyeleri sırasında iletişimde kalma kararı aldı.

Sosyalist PASOK partisine yakınlığıyla bilinen Ta Nea gazetesine konuşan kaynaklar, bu kararla Türkiye ve Yunanistan'ın denizde 'paralel' faaliyetlerden 'ortak' faaliyetlere doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Aynı kaynaklar, ortak devriyelerin başlayabilmesi için önce Türkiye'nin insan kaçakçılığı çetelerini çökertmek için bilgi paylaşımında bulunması gerektiğini ifade etti.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI DA BAŞLADI

Kaynaklar, Türk polisinin Yunan istihbaratının sağladığı bilgiler sayesinde İstanbul ve İzmir'de bazı insan kaçakçısı çeteleri tespit ettiğini ve dağıttığını ifade etti. Haberde, planın Stylianides'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında iki ülkenin sahil güvenlik yöneticileri tarafından masaya yatırıldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN